2015. április 27., hétfő

Matthew Norman: Házas-társas

Ez is kölcsön könyv volt és bár érdekelt, kicsit megrendült a bizalmam, mikor egy ” Fejős Éva könyvtára” könyvjelző esett ki belőle, mert ő nem a szívem csücske.


A szövegíróként dolgozó Tom Violet a harmincas évei közepén jár és élete épp több fronton is válságba jutott. Feleségével, Annával testvért szeretnének kislányuknak, a cserfes Allienek, de ahelyett, h Tom a tettek mezejére lépne, szövegíró beosztottjával, a fiatal és gyönyörű Katievel flörtöl és róla ábrándozik. Apja, Curtis elismert író, aki épp most kapta meg a Pulitzer-díjat, fia egy kicsit az ő árnyékában él, az ő házában laknak stb. Nem elégedett a munkájával sem és bár elő akarják léptetni, ez saját maga arcul köpése lenne, így inkább megfricskázva a céget felmond. Mire idáig jutunk, a házassága már válságban van, hisz annyi a csábítás manapság és olyan könnyű beleugrani valami újba, izgalmasba a megszokott helyett. Tom viszont szereti a feleségét és bár csak a véletlenen múlik, h nem enged a kísértésnek, végül mégis a családját választja, ahogy a felesége is, így válságuk happy enddel végződik. Az apjának is komoly szerep jut a könyvben és ez a szál is tanulságosan végződik, számomra az egészből egy nagyon kerek történet jött ki.


Megszerettem a szereplőket, azért látszik, h pasi írta, Tom, a főszereplő figurájárt és a szeleburdi apa Curtist nagyon jól hozza és bepillantást enged egy nem mindennapi, de mégis szép apa-fiú kapcsolatba. Nagyon bírtam a kislányát, Alliet, annyira édesen hozza a 7 éves formáját, igazi üde színfoltja a könyvnek. A problémák, amiket a regény felvet, nagyon maiak és a megoldások – bár talán egy picit idealizáltak, de – hihetőek. Érdekes volt ezúttal egy férfi író ill. egy férfi szereplő szemszögéből olvasni a házasságról, kapcsolatról és annak nehézségeiről. Összességében szórakoztatónak tartottam, egy jó stílusban megírt regény érző és hibázó emberekről, akik a nehézségek ellenére mégsem rúgják fel a kapcsolatukat, hanem megbocsátanak és küzdenek érte.
A címe ötletes és a borítója is nagyon tetszett, bár az elején az „Egy pasinak is jár az újrakezdés” szerintem kicsit félrevezető, mert bár, ha úgy vesszük tényleg újrakezdés ez, de nem a klasszikus értelemben.
Mivel a könyvet az egyik barátnőm ajánlotta, így az bekerült ebben a kategóriában a 2015-ös nagy olvasási kihívásomba is (egy könyv, amit egy barátom ajánlott).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése