2012. április 14., szombat

Daphne du Maurier: Gasthaus Jamaica

Az írónő 1936-ban írta a regényt, 2 évvel világsikere, A Manderley-ház asszonya előtt. Mindkét művét Alfred Hitchcock vitte filmre, 1939-ben ill. 1940-ben. A könyv magyarul A fogadó titka névvel jelent meg, a film pedig Jamaica fogadóként. Az idei várólistámon szerepelt a könyv.


Mary Yellan ígéretet tesz nagybeteg anyjának, h halála után nem marad egyedül, hanem elmegy rég nem látott nagynénjéhez és annak férjéhez. Így is lesz, bár a cornwalli partok sivár lápvidéke felé vezető úton ahányszor csak megemlíti a Jamaica fogadó nevét, fura tekintetekkel találkozik és mindenki próbálja lebeszélni arról, h odamenjen. Patience néninek, nevéhez mérten valóban sokat kell tűrnie durva, önfejű zsarnok férje mellett, akihez mégis elvakult módon ragaszkodik.
Különös dolgok történnek ugyanis a házban: éjjel kocsik állnak meg a fogadónál, ahol egyébként inkább mindenki gyorsan tovább hajt, erre a nagybátyja és a nagynénje is felhívja a figyelmét, h ha ezt hallja, húzza a fejére a takarót, még véletlenül se lásson és halljon semmit. Persze leskelődik és hamar egyértelművé válik, h Joss, a nagybátyja csempészettel foglalkozik, de Mary sejti, h több is van itt a háttérben. Miközben igyekszik megfejteni a titkot és azon van, h minél inkább megkímélje nagynénjét, kapcsolatba kerül a környék albínó lelkipásztorával és nagybátyja csibészes öccsével, aki nem hagyja hidegen. Mary balsejtelme beigazolódik: igaz, h csempészettel foglalkozik Joss, de az igazán durva az, amivel kereskedik.
A könyv hangulata rendkívül misztikus, pattanásig feszíti a húrt az írónő, kitűnő helyszín mindennek a lápos, ködös, mocsaras vidék. Mindez persze alaposan feltuningolja az elvárásokat, legalábbis az enyémeket, el sem tudtam képzelni, milyen szörnyű titok lappang a háttérben. Tény, h olyasvalami, ami teljesen elképesztett, sosem hallottam még a kalózkodás ezen válfajáról. A vége nagyon akció dús, hisz Mary minden követ megmozgat, h véget vessen a szörnyűségeknek és az írónőnek ebben a könyvében is sikerül alaposan meglepnie az olvasót egy fordulattal, - na nem a szerelmi happy endre gondolok, mert az elég nyilvánvaló volt;), hanem - már kvázi a Rebecca előfutáraként egy abszolút pozitív szereplőről rántja le a leplet.
Délnyugat-Angliában, Cornwall grófságban még ma is áll a „Jamaica Inn” fogadó, ami a regény helyszínéül szolgált, jelenleg turista látványosságként funkcionál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése