2020. július 16., csütörtök

Melvin Burgess: Billy Elliot

Egyáltalán nem volt tervben, h belekezdek ebbe, de sikerült törölnöm az aktuálisan olvasott könyvemet véletlenül a Kindlről és mivel épp utaztam és volt kb. 2 órám olvasni, muszáj volt belekezdenem valamibe, erre esett a választásom. A feléig el is jutottam még aznap, de aztán pihentettem – bár tetszett! – mert ugyan mindig két könyvet olvasok párhuzamosan, annál többet nem nagyon szeretek, így először a másik(ak)nak akartam a végére érni.



Magának a könyvnek is érdekes a története, mert 2000-ben született meg először Billy Elliot sztorija forgatókönyvként Lee Hall tollából, amiből még abban az évben film készült. 2001-ben aztán, kissé rendhagyó módon a filmből készült ez a könyv.
Írországban vagyunk, a 80-as évek közepén, a 12 éves Billyt az apja neveli, aki a bátyjához hasonlóan bányász, vagyis kemény férfi. Anyja halála után az érzékeny Billy kissé magára marad. Bokszol, mert az ő családjukban és ezen a környéken így szokás, ezt várják el a fiúktól. Véletlenül keveredik a balett órára, ami ugyanott van, mint a boksz, beáll, persze csak azért, h megmutassa a lányoknak, h ő jobban tudja, csak azért, h ezzel a pörgéssel a boxringben arasson sikert stb. mindig van valami magyarázat a saját maga számára is, elvégre ez kell is, hisz a balett nem férfiaknak való dolog, különösen ott, ahol Billy él. De a tánc mindent megváltoztat a kisfiú életében: új értelmet ad, tartalommal tölti meg, örömforrást jelent. Ráadásul Billy igazi nagy tehetség, ezért tanára javaslatára megpróbál bekerülni a Királyi Baletthez. Azonban mindennek ára van és a sztrájk közepén a bányászoknak pont a pénz az, ami leginkább hiányzik, ráadásul balettre…elég reménytelen eset. Végül az emberség, az összefogás mindent legyőz és Billy álma valóra válik, kiteljesítheti a tehetségét.
Nagyon tetszett a könyv, ami akár meglepő is lehetne, hisz nincs benne sem különösebb flikk-flakk, nagy fordulatok és izgalmak sem, mégis. Sallangmentes, érzelmes, őszinte, tele fontos témákkal és szerethető, esendő emberekkel, az utóbbi időben ez tette rám a legnagyobb hatást, szerettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése