2010. február 7., vasárnap

Martin Suter: Lila, lila


Egyik kedvenc német színészem, Daniel Brühl (Good by Lenin, Becstelen brigantyk) legújabb filmjét forgatták ebből a regényből, e kapcsán hallottam róla és amikor elolvastam, miről szól, kíváncsi lettem. Nem nagyon szeretnék a könyvek konkrét sztorijáról írni, mert 1-2 kattintás és máris olvasható a történet, most azért teszik mégis kivételt, mert a svájci író regénye nem jelent meg magyarul. A könyv egy fiatal srácról szól, aki pincérkedik, szeretne a felkapott spanyol bár elegáns, menő törzsközönségéhez tartozni, barátkozni velük, de nem lehet, elvégre ő csak kiszolgálja őket. Itt ismerkedik meg Marie-val, aki rá sem hederít, a srác mégis elhatározza, h lesz ez még másképp…Egy használtan vett, régi éjjeliszekrényben megtalálja egy regény kéziratát, és amikor megtudja, h Marie irodalmat szeretne hallgatni, máris jön az ötlet, h mivel vehetné le a lábáról. A lány teljesen el van varázsolva a regénytől és azonnal elküldi egy kiadónak, jön is az értesítés, h kiadják, David kétségbeesik, de amikor némi nyomozás után kideríti, h a szerző már nem él, belemegy a dologba. Az ötvenes években játszódó, szerelmes regény szerzőjeként már nem tud ellenállni Marie a fiúnak, így a könyv hatalmas sikerét már együtt élik át. Felolvasások, interjúk, dedikálások, mindenhol elismerés, éljenzés, rajongás, David Kern pillanatok alatt repül szürke, unalmas életéből a gazdagok és híresek világába. Aztán hirtelen a semmiből felbukkan a regény írója…David rémálma valóra válik. Az eddig hajléktalan szállón lakó 70-es évei derekán járó Jacky pillanatok alatt veszi magához az irányítást, és lesz az ifjú bestseller író ügynöke, miközben úsznak a pénzben és persze velük úszik Marie is. Hamar megkezdődik viszont David őrlődése a szerelme és az „ügynöke” között, akik kölcsönösen nem kedvelik egymást, de mivel a fiú számára ez az egész felhajtás csak azért fontos, h imponáljon a lánynak, csak miatta csinál végig mindent, erősen zsarolható. Végül már Jacky megölését fontolgatja, de a sors közbeszól, az öreg leesik egy 4. emeleti erkélyről, megbénul, de életben marad, majd a végén elárulja, h valójában nem is ő írta a regényt, hanem a legjobb barátja, aki meghalt, de csak neki mutatta meg anno. Ekkor viszont már nincs jelentősége ennek, Marie megelégeli David furcsa, időnként titokzatos viselkedését és elhagyja.
Davidnak, ahhoz, h megkapja, amit akar, a szerelmet, valaki másnak a bőrébe kell bújnia, el kell veszítenie a saját magát, az identitását és ő örömmel teszi ezt, mert Marie kárpótolja mindenért, sokszor jár a fejében, h elmeséli a lánynak az igazat, de fél, h akkor mindennek vége lenne, bár reménykedik az ellenkezőjében, de végül mégis inkább a hallgatás mellett dönt, a lány, mégis kiszeret belőle, minden hiába…
Tetszett a könyv, olyan, mint egy szerelmes történet, psziho thriller és egy dráma keveréke, bár a vége bizonyos szempontból egy kicsit befejezetlen, de ez nem feltétlenül baj, így az olvasóra van bízva, h képzeli el David Kern, a sikeres író életét, az első regénye és az első nagy szerelem után.
Azt olvastam, h a film állítólag még jobb, mint a könyv, csak az a baj, fogalmam sincs hogy juthatnék hozzá:S.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése