2012. július 15., vasárnap

Nick Hornby: A Meztelen Juliet

Nagyon szeretem Hornby könyveit, kedvencem az Egy fiúról, de az utolsó írásai már nem arattak nálam osztatlan sikert, így mikor megjelent ez, nem éreztem feltétlenül olthatatlan vágyat, h elolvassam, most mégis a kezembe került és örülök, h így történt, mert tetszett.


A könyv 3 ember egymáshoz való kapcsolatát boncolgatja az én olvasatomban. Annie és Duncan, az értelmiségi pár unalmas életét egy angol kisvárosban tengeti. Kapcsolatukat sosem a heves érzelmek és az izzó szenvedély jellemezte, sokkal inkább volt ez mindig is barátság, mint szerelem.
És aztán így maradtak, beleragadva egy örökös egyetem utáni világba, amelyben a koncertek, a könyvek és a filmek többet jelentettek számukra, mint más velük egykorú emberek számára.

Már 15 éve vannak együtt, de életükben mindig ott volt Tucker Crowe is, a csak kevesek által ismert és értékelt, de Duncan által rajongásig szeretett és istenített amerikai rocksztár. A pasi írt róla egy publikálatlan könyvet, előadásokat tartott, majd jött az internet, honlapot készített neki, ezzel kinyílt a világ, Duncan állandóan a hasonszőrű rajongókkal beszélgetett a neten keresztül.
Ma már senkit nem felejtenek el. Hét ausztráliai rajongó összeáll három kanadaival, kilenc brittel és két tucat amerikaival, és egy olyan emberről, akinek húsz éve egyetlen új felvétele sincsen, hirtelen naponta beszélnek. Erre való az internet. Meg persze pornográfiára.

Az állóvizet Tucker Juliet c. híres szakítós albumának felbukkanó nyersverziója keveri fel, erre utal a cím is. Duncan teljesen oda van érte, Annie inkább a helyén kezeli, véleményüknek mindketten egy-egy cikkben adnak hangot, amit aztán a honlapon publikálnak. Annie írására maga Tucker is reagál, persze álnéven és mailben, a nő nem is hiszi, hisz a zenészről 20 éve semmit sem lehet tudni. Ezután bepillanthatunk Tucker életébe is, van egy rakat gyereke, akiket nem is ismer, nagyon-nagyon jól van megírva az a kiöregedett rocksztár része.
Ezután aztán Hornby remekül fűzi össze a rajongó pár és rajongásuk tárgyának életét, van hármuk között aztán minden: megcsalás, szakítás, bizsergés, szeretet, szerelem, rajongás, öröm, bűntudat, sok-sok remekül megírt komikus szituáció és a végén teljesen újrakevert kártyák.
Sokszor előfordul, h olvasok valakiről, vagy valamiről és utánaolvasok a neten. Az első pár oldal után fel sem merült bennem, h Tucker Crowe valós személy lehet, de volt pár elejtett utalás, amik miatt gyanakodni kezdtem, h talán mégis. Hornby ismeri az olvasóit, mert pont, mikor gondoltam, h majd rákeresek (google, wiki stb.), jött Crowe wikipédia bejegyzése, ami annyira jól volt megcsinálva diszkográfiával miegymással, h be is vettem, mikor aztán tényleg rákerestem derült ki, h hát őőő, palira vett, de bírtam nagyon;). Annyira jól hozza ezt a rocksztár imidzs teremtés dolgot, h alig vártam, h halhassam a számait a You and your perfect life-ot;), meg a többi örökbecsű Tucker Crowe számot:), de sajnos ezek csak a könyvben léteztek. Szóval igazán tetszett, leginkább a Tuckeres részek, azokat egyszerűen zseniálisnak találtam.

2 megjegyzés:

  1. Nekem már rég megvan ez a könyv, de valahogy eddig még nem kaptam hozzá kedvet. De most mintha megmozdult volna bennem valami a bejegyzés hatására :) Attól féltem, hogy túl unalmas könyv lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó:)! Szerintem vágj bele, jó lesz ez:)!

      Törlés