2015. szeptember 20., vasárnap

Penelope Fitzgerald: Die Buchhandlung

A középkorú özvegy, Florence Green fejébe veszi, h könyvesboltot nyit Hardborough-ban, egy kis településen valahol Angliában az ötvenes évek végén. Ezzel alaposan felkavarja az állóvizet az álmos falucskában, mindenkinek van véleménye a dologról, van aki ellenzi, van aki támogatja az ötletet. Sem a nehézségek, sem a régi házban kószáló „szellem”, sem a vizes falak és a dohos helységek, sem tudatlansága a pénzügyi dolgokban nem rettentik vissza Florencet, terve megvalósításától. Lelkesen veti bele magát a munkába és aranyos boltocskát rendez be.


A szkeptikusok mellett azonban az első törzsvásárlók is gyorsan megjelennek. Kisegítőre is szüksége lesz, akit a 11 éves Christine személyében meg is talál. A precíz, talpraesett lány és Florence között bensőgésges, de különös kapcsolat alakul ki közöttük. Továbbra is folyik az ármánykodás a köynvesbolt ellen Mrs. Gamar részéről, de befolyásos támogatóra is talál az ügy Mr. Brundish veszi pártfogásába. Amikor azonban Florence egy addig ismeretlen szerző új művét, Vladimir Nabokov Lolitáját kezdi árulni botrány tör ki. Végül elveszti nem csak a boltot, hanem a házat is, kigolyózták és 1960-ban – mindössze egy év után - már el is hagyta a települést, ahol nem akartak könyvesboltot.
Bár a címe könyvesbolt, pont a könyvek hiányoznak, vagyis a költészet és az irodalom, Hardborough lakóit nem érdeklik ezek, inkább a királyi családról, háborús hősökről keresnek könyveket (Építse meg saját versenyhajóját, Hétköznapok a régi Angliában). Érdekes az is, h egy csomó „miért?”-re nem derül fény. Nem derül ki, miért igyekszik segíteni Mr. Brundish a köynvesboltot és mi hajtja Mrs. Gamart gyűlöletét, Florence múltjs éa jövője is homályban marad.
Az írónő a BBC munkatársa volt a II. Világháborúban, majd az Italia Conti Academy docense, de néhány évik egy könyvesboltban is dolgozott, felthetően ezen tapasztalatából merített 1978-ban megjelent könyvében. A Times szerint az 1945-ös angol irodalom legfontosabb szerzői közé tartozik, 1979-ben Booker díjat is kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése