2018. október 9., kedd

Melanie Metzenthin: Im Lautlosen

Egy érdekes történelmi regény, ami nekem nagyon tetszett.
Alapvetően az orvos házaspár, Paula és Richard sorsát követi végig a történet a 20-as évektől kezdve a II. világháború végéig. Paula jó családból való, apja neves pszichiáter és a lány is ezt a pályát választaná, de a 20-as évek Németországában ez még nem olyan egyszerű, végül gyerekorvos lesz. Az egyetemen ismerkedik meg a nála néhány évvel idősebb Richarddal, aki a családjának első tagja, aki egyetemre jár, pszichiáter lesz.


Összeházasodnak, boldogok, ikreik születnek, de először csak a háttérben, majd az életükben is egyre többször bukkannak fel a nemzeti szocialisták, akik iránt nagy ellenszenvet éreznek. A történelem ismeretében ez elég baljós ómen, be is lengi az egész könyvet. Végigkövetjük mindennapjaikat, mintegy mellékesen jut hatalomra Hitler, bevezetik az élelmiszer és benzinjegyeket, majd kitör a háború. Sorra tűnnek el zsidó barátaik, kollégáik az életükből, miközben Hellmerék süket fiúkért igyekeznek megtenni mindent és főleg süketségének tényét eltitkolni, hisz a nácik egyik első intézkedésként engedélyezik az örökletes fogyatékosok sterilizálását, ide veszik a süketnémákat is, különösebb vizsgálat nélkül, akár gyerekeket is sterilizálnak. A családfő, Richard egy elmegyógyintézetben dolgozik, emberséges orvos, aki lelkiismeretével nem tudja összeegyeztetni azt, amit a Gnadentod, vagyis a kegyes halál program keretében elvárnának tőle. Meg kell határoznia páciensei munkaképességét, aki csak 80%-os vagy azalatti munkavégzésre képes, megölik, Richard igyekszik menteni őket, de ez kiderül, így gyorsan a fronton találja magát. De nem csak ott, hanem az agyonbombázott Hamburgban is akad szörnyűség bőven, így nem csak a családok aggódtak a fronton lévő szeretteikért, hisz az otthon maradottak ugyanúgy a túlélésért küzdöttek nap mint nap a szőnyegbombázások közepette és gyakran megesett, h bár a családfő hazatért a háborúból, de közben a családja meghalt egy bombatámadásban. Közben sokan konstatálják, h bárhogy is végződik a háború, Németország mindenképpen a vesztese lesz, ha megnyeri, az azt jelentené, h Hitler bebetonozza hatalmát.
Egy újabb regény a náci Németországról, de ismét egy új perspektívából, jóval kevesebbet lehetett hallani mindig is a fogyatékosok szisztematikus kiirtásáról, itt inkább ez áll a fókuszban, elképesztő történetekkel és kegyetlenséggel. Érdekesen írja le a nácik hatalomra jutását is, a közhangulatot, mindazt, amit éreztek és gondoltak azok, akik rájuk szavaztak és azok, akik nem, sok esetben rávilágítva a miértekre. Itt is főszerepet kapnak azok a kisemberek, azok a névtelen hősök, akik hang nélkül (erre utal a cím) segítették a rászorulókat, akár az életük kockáztatásával is.
A nagy sikerű bestsellernek 2018 nyarán egy 2. része is megjelent, ahol tovább követhetjük a Hellmer család történetét. Még nincs meg a könyv, de a kívánságlistámra került.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése