2018. október 29., hétfő

Caroline Bernard: Rendezvous im Café de Flore

A nyugodt, kisvárosi életet élő Marléne kissé unalmas férjével érkezik Párizsba, h a házassági évfordulójukat ünnepeljék és remélik, itt újra rendbe hozhatják ellaposodott kapcsolatukat. Mikor azonban a feleség egy múzeumban egy rá kísértetiesen hasonló nőt lát meg az egyik festményen, minden megváltozik.


Megszállottan kezdi érdekelni, h ki ez a nő, kutatni kezd a festő és a kép után, amiben segítéségére van Étienne, a párizsi aukció vezető. Párhuzamosan ismerjük meg Vianne, a festményen szereplő nő szenvedéllyel és nehézségekkel teli életét, aki különleges bátorságról tesz tanúbizonyságot a II. világháborúban és Marléne vívódásait a jelenben. Rövid idő alatt sok mindent kiderül a múltról, a családi összefonódásukról és a múlt történései egyre inkább felnyitják Marléne szemét. Élete nem is állhatna nagyobb ellentétben Viannéval, aki nem félt dacolni a sorssal, az elvárásokkal. Elődje bátor élete döbbenti rá Marlénet, h mennyire gyáván és kényelmesen élte az életét, de újabb esélyt kap minden szinten és még az eleinte lehetetlen vállalkozásnak tűnő nyomázásban is sikerrel jár.
Tetszett ez az érdekes ötleten alapuló regény, a szerző közel hozza hozzánk a két főszereplőnőt, a vívódásaikat, a problémáikat. Vianne részei jobban tetszettek, itt voltak a valódi történések és izgalmak és a II. világháború történelmi háttere. Egyébként pedig élveztem a mindkét idősíkhoz színteret biztosító Párizs leírásait és még egy kis nosztalgia is elfogott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése