2021. november 27., szombat

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Sokat hallottam már erről a könyvről és most nálam is sorra került. A szlovákiai Korompáról származó zsidó fiatalember, Lale úgy került Auschwitzba, h a németek azt ígérték, minden családból egy főt elvisznek, de a családot békén hagyják, amíg legalább egy valaki nekik dolgozik (persze nem így lett). Az intelligens, jó modorú, több nyelven beszélő fiatalember önként ment, h védje a szüleit és a testvéreit. Már érkezésekor elhatározta, h túléli ezt a borzalmat, jöjjön bármi. Különleges lényének köszönhette, h kiemelték a tömegből és ő lett a tetováló, aki örökre megjelölte mindazokat az ártatlanokat, akiket a haláltáborba szállítottak. Fontos beosztásából adódóan aránylag szabadon mozoghatott a táborban, kapcsolatban volt a kápókkal, a foglyokkal, a lengyel munkásokkal. Ott dolgozott, ahol a szelekció zajlott, látta a kegyetlen Mengelét „válogatni”, volt a büntetőbarakkban, kivülről és belülről is látta a gázkamrákat és a rablás és megsemmisítés borzalmait. Kiváltságait és talpraesettségét arra használta, h minél több fogoly életét tegye egy kicsit elviselhetőbbé, h segítse őket a túlélésben. Lale ember tudott maradni a legembertelenebb körülmények között is.
A sok kegyetlenség és tragédia ellenére, a regényben és Lale életében végig ott van a remény is, hiszen a legnagyobb szörnyűségek közepette talál rá a szerelem, ami erőt ad neki, h túlélje. Mivel igaz történetről volt szó, nagyon örültem neki, h a megmenekülésük utáni életükbe is bepillanthatunk hőseinknek.
Eszébe jutott a kezdetekkor tett fogadalma. Túl kell élni, hogy meglássa, a felelősök megfizetnek ezért.
Nagyon érdekes a regény története abból a szempontból is, h felesége halála után döntött úgy az egykori tetováló, h szeretné elmondani a történetét. Fontos volt számára, h az, aki megírja élete regényét, ne zsidó legyen, vagyis ne legyen saját prekoncepciója. A szerző Heather Morris szerint katartikus élmény volt Lale számára, hogy végre elmondhatta mindezt valakinek, aki nem jelentett fenyegetést. Elképesztően sok könyv született már a témában, én is sokat olvastam, de még mindig vannak újabb és újabb aspektusai ennek a borzalomnak, ami még inkább megrázó, ha egy túlélú igaz történetéről van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése