2011. október 23., vasárnap

Jack Kerouac: Úton

Előre kell bocsátanom, h a szerzőről olvasottak és a könyvet övező történetek szinte jobban tetszettek, mint maga a kultkönyv. Merthogy arról van szó.
Kerouac a „beat-nemzedék” egyik fontos alakja, maga az elnevezés is tőle származik, többfajta jelentéssel bír. A beat szó egyrészről megfáradt, semmirekellő embert jelent, de használják az üdvözült, boldog szinonimájaként is. Az író olyan legendákra gyakorolt hatást, mint a Beatles, Bob Dylan vagy Jim Morrison.


A szerző jó barátjával és egyik fő inspirátorával Neal Cassadyvel New Yorkból Kalifornián át egészen Mexikóig utazott, majd újra vissza NY-ba, ahol aztán rekord gyorsasággal megírta az Úton c. könyvét, élményei ihletésére egy 36 m hosszú, összeragasztott papírcsíkra, h az írást még papírcserével se kelljen megszakítania. A nagy sietségben még bekezdésekre és vesszőkre sem jutott ideje, műve mégis csak 6 évvel később, 1957-ben jelent meg. A könyvben az ismert szereplők (pl. Cassady vagy Allen Ginsberg) csak álnéven szerepelhettek, cenzúrázták a regény helyenként erősen szexuális tartalmát is és újszerű elbeszélő stílusán is „csiszoltak”.
A könyv sokkal inkább egy életérzést ír le, mintsem egy konkrét történetet. Több éven át tartó kalandozás tanúi lehetünk, keresztbe- kasul az Egyesült Államokon és Mexikón. A két főszereplő, Paradicsom Sal és az őrült nőfaló Dean, a habókos, 3 feleséggel, csomó gyerekkel, vadabbnál vadabb ötletekkel. Soha véget nem érő történetet olvashatunk, konkrét történet nélkül: stoppolás, fű, futó kalandok, nagy szerelmek, heves érzelmek, alkalmi munkák, állandóan úton, mindig pénz szűkében, de mindig körülvéve ismerősökkel, barátokkal, cimborákkal. Képet kapunk a háború utáni Amerikáról, a fiatalok lázadásáról, hajmeresztő történetek által.
Kerouac saját magáról mintázta a főszereplő Sal-t, Deant pedig Neal Cassadyról, aki szintén a „Beat generáció” irodalmi csoportjához tartozott, de nem elsősorban, mint író, hanem, mint inspirációs forrás;). Bejárta Kerouac-kal az USÁ-t, és bár Allen Ginsberggel és William S. Burroughs-szal is szoros kapcsolatban volt, Kerouac-ra gyakorolta a legnagyobb hatást. Az ő beszédstílusa szolgált alapul az író prózastílusa számára és barátja több könyvének szereplője lett. Cassady egyetlen könyvet írt, azt is posztumusz adták csak ki.


Én is épp úton voltam, mikor olvastam, nem kevés kilométert tettem meg földön, vízen, levegőben, de kicsit konszolidáltabb körülmények között, mint Paradicsom Sal, és országos cimborája, Dean. Arra jutottam, h ez azért inkább pasis könyv, nekik általában jobban tetszik, jobban „meg tudják érteni”;), én kevéssé tudtam azonosulni, de örülök, h elolvastam.
Tavaly készült a műből film, Sam Riley-vel, Garrett Hedlunddal, Kristen Stewarttal és Kirsten Dunsttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése