2014. december 18., csütörtök

Glenn Beck: Der Weihnachstpullover

Ed szülei nem éppen jómódúak, de apja halála után még nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek. Az anyukája igyekszik mindent megtenni, de a 12 éves Ednek, mint minden gyereknek vannak elvárásai. Leginkább egy szuper, piros bringát szeretne karácsonyra, helyette viszont egy kötött pulóvert kap.


Bár nem akarja megbántani az anyukáját, mégsem tudja leplezni csalódottságát, ami nagyon rosszul esik az édesanyjának, hisz arra is alig volt pénze, h összeszedje a jó gyapjúra a pénzt, minden este a pulcsin dolgozott, remélte, h a fia megérti, mennyire szerette volna megvenni a biciklit, de egyszerűen nem ment. Szívszorító, ahogy leírja a biciklire várakozást, a csalódottságot, az ember megérti a gyereket, de átérzi az anya helyzetét is. Megérti mindkét félt és talán mindkettőjükhöz hasonló szituációban is volt már. Aztán ami utána következik, az maga a rémálom, több, mint büntetés Ednek: elégedettlenségével, makacsságával olyan szituációba haszolja az édesanyját, ami aztán balesettel és halállal végződik. Marcangolja a lelkiismeret, a nagyszüleihez kerül, de nem találja magát, a helyét, semmi és senki sem elég jó. Neki szülőkre lenne szüksége, nem nagyszülőkre, szívszaggatóan vágyakozik utánuk és közben bolondságokat csinál.
A történet tanulságos és meglepően komoly, de aztán elbagatellizálja, zárójelbe teszi a végére a nagy részét, de végülis jól van ez így, mert elgondolkodtatja az olvasót – nem az ajándék a lényeg, hanem a szándék, a szeretet és erre a gyerek Ed is rádöbben, még időben. Most még nekünk sem késő, h a karácsonyi rohanás közepette meáglljunk egy percre és elgondolkodjunk, ki és mi a fontos számunkra az ünnep alkalmával. Állítólag ez a szerző igaz története, 30 évébe került, h megírja a gyerekkorában átélteket. Persze változtatott rajta, de az ötletet a saját élményei adták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése