2016. június 13., hétfő

Kathleen Tessaro: A parfüm titka

Nem is hallottam még a könyvről, egy barátnőmtől kaptam kölcsön és meglepve jöttem rá, h már olvastam valamit a szerzőtől. Egy váratlan örökség izgalmas története az alcím, ami meglehetősen pontosan foglalja össze a könyv tartalmát.


Minden második fejezetben az 1927-es New Yorkban vagyunk, ahol a 14 éves árva Eva egy hotelben kezd szobalányként dolgozni. Ezzel párhuzamosan 1955-ben Párizsban zajlanak a másik fejezetek, ahova az angol Grace azután utazik, h váratlanul levelet kap egy ügyvédtől, h egy számára ismeretlen nő nagy vagyont hagyott rá, de ki ez a nő, miért őt tette meg örökösének?
Evában egy különleges nőt ismerünk meg, aki sokakat megbabonázott, sokra volt hivatott és bizonyos értelemben sokra is vitte. Grace viszont tele van bizonytalansággal önmagát illetően, mindig is fügött valakitől, szép és fiatal nőként a ráosztott szerepet kellett mindig játszania, de most ez az örökség mindent megváltoztathat.
Le droit de choisir. A választás joga. A mondat újra meg újra eszébe jutott. Korábban senki sem beszélt neki a függetlenségről. Nőként egész életében fügött valakitől. Eleinte a családjától, aztán a férjétől. De most ez az idegen felkavarta az állóvizet, azt kérte, hogy döntsön, vállaljon felelősséget.
Grace nem adja fel, mindenképpen ki akarja deríteni, ki volt ez a nő és mi köze hozzá. Nyomozásának hála a két nő sorsa lassan összeér, kiderülnek a múlt titkai és a fiatal nő igazi választás előtt áll, úgy folytatja az életét, ahogy elvárják tőle, ahogy eddig tette, vagy mer élni a felkínált lehetőséggel és a boldogságot választani.
Gyorsan olvasható, jól megírt olvasmány, alapvetően nem nehéz kitalálni, mi a történet titkának nyitja, de még így is szolgáltat egy-egy meglepetést a szerző. Belengi az egészet valami titokzatosság, amire rásegít néhány múltból felbukkanó szereplő. Bizonyos értelemben - ahogy végig követjük Eva sorsát - egy történelmi kalandozásnak is részesei vagyunk, a 20-as évek New Yorkjától a II. világháborús Párizsig jutunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése