2017. augusztus 20., vasárnap

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére

Kicsit tartottam tőle, h ez valami nagyon lila köd lesz, de meglepő módon nem annyira. Ennek ellenére persze azért nem nevezném egy könnyed, szívderítő olvasmánynak.


A regény egy elmekórtani intézetben játszódik, „Hevenyek” és „Idültek” között, ahol a diktátorokat megszégyenítő „Főnéni” az úr. Egy félvér indián páciens meséli a történetet, megfigyeléseit, akiről mindenki azt hiszi, süket-néma és ő készségesen meg is hagyja őket ebben a hitükben. A betegek engedelmesen, beletőrödtek már sorsukba, de gyosan felkavarja az állóvizet az új beteg, McMurphy, aki palotaforradalmat akar csinálni, így porszem kerül a diktartúra gépezetébe. Lázadást szít a lélektelen diktatúra ellen és úgy tűnik sikerül is magukhoz térítenie a jólelkű csirkefogónak a már sok éve csak vegetáló ápoltakat, de a sikerek csak ideig-óráig tarthatnak egy ilyen rendszerben és a megtorlás gyorsabb és kegyetlenebb, mint gondolnánk.
Szerintem fontos szerepe van a regény keletkezési körülményének is, ez megmagyaráz pár dolgot. Az író egyetemistaként egy palo altoi veteránkórházba jelentkezett önkéntesnek, itt a CIA állítólag különféle narkotikumok, pl. az LSD hatását vizsgálták pl.rajta is. Később itt betegfelvigyázó lett a pszihiátrián, ahol sokszor hallucinogén szerek hatása alatt beszélgetett a betegekkel. Egyszer azt képzelte, h egy indián söprögeti a folyosót, ez az élmény adta a regény narrátorának alakját. A kórházban szerzett tapasztalatai, benyomásai bekerültek aztán a regénybe is, néhány részletet azért mindez megmagyaráz számomra.
Az 1962-ben megjelent regény rögtön hatalmas sikert aratott, nem csak az olvasók, a krtikusok körében is és 1 év múlva már a Broadwyn is játszották. 1975-ben mutatták be a belőle készített filmet, Jack Nickolson főszereplésével, ami aztán 5 Oscar-díjat is nyert, de az író meg sem nézte. A regény szerepel az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listán ill. fent volt a várólistámon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése