2018. november 22., csütörtök

David Bailey: Az aranycsapat története

Az angol szerző évek óta Magyarországon él, mindig is érdekelte a foci, hallott már az aranycsapatról is, de keveset tudott róluk. Azt könnyen megtalálta, mit ért el ez a csapat, csak azt nem, ami a legjobban foglalkoztatta, hogy hogyan érték el mindezt Magyarországról. Mivel angol nyelvű szakirodalom nem nagyon volt a témában, amiből választ kaphatott volna a kérdésére, ő maga kezdett kutatásba és egy évtized, könyvek százai és rengeteg interjú után született meg a könyv, az Aranycsapat teljes története, angol szemszögből. Mivel engem mindig is érdekelt, mit gondolnak rólunk külföldön, hogy szól egy-egy nagy magyar siker a világban, ez csak még jobban felkeltette az érdeklődésemet.


Mint szerintem a legtöbb sportszerető magyar, én is szívesen megnéztem vagy elolvastam, ha valami szembe jött az Aranycsapatról, de különösebben sokat nem tudtam róluk, ez a könyv viszont minden részletre kiterjedően bemutatja a történetüket.
A könyv a futball Magyarországra kerülésével és meghonosodásával kezdődik a 19. század végén. Nem indult egyszerűen, az első „igazi” meccs 1895-ben 17 perc és három bokatörés után ért véget, ezután az is felmerült, h ezt a vademberek játékát be kell tiltani. A futball magyarországi történetével párhuzamosan megismerjük az ország történetét is, hisz az is alakította a labdarúgást, főleg a 2. világháború körül, sőt a történelem és a politika az Aranycsapat történetében is komoly szerepet játszott és megkerülhetetlen tényező a sztorijukban.
Lassan, puzzleszerűen áll össze a kép, ill. a csapat, megismerjük a 16 és fél éves Puskást, majd szépen sorban Bozsikot, Lórántot, Grosicsot és a többieket, lassan, oldalról oldalra alakul a legendás Aranycsapat. Sok-sok háttérinfó, anekdota, vicces és megdöbbentő történet hozza közelebb az egykori hősöket. Veretlenségi sorozatuk és diadalútjuk csúcsára az 1954-es világbajnokságon értek, ez egyben a könyv csúcspontja is, kár, h a végkifejletet már tudja az ember és sajnos itt is a németek nyertek:S. Érdekes volt a sok-sok plusz információ, részletesen foglalkozik mindazzal, ami a vb döntőbeli verséghez ill. a csapat széteséséhez vezetett és mindezt olvasva, a külső-belső tényezők ismeretében már nem is akkora meglepetés az eredmény. Utána már a hattyúdal következik: konfliktusok a rendszerrel és egymással, a forradalom, disszidálások és a játékosok további, sokszor kalandos karrierje, élete.
Egy igazán olvasmányos és nagyon jól összeszedett könyv Az aranycsapat története, akit érdekel a sport és/vagy a történelem, annak mindenképpen ajánlom.
Egy valami van az egészben, amit nem értek, elvileg van a könyvnek angol címe (The Magical Magyars) és fordítója is, tehát az angol szerző – logikusan – angolul, angol perspektívából írta a könyvet, de csak a magyaroknak? Tényleg nem értem, kinek írta, kinek szól, persze nem ez a lényeg, de érdekes – lenne, nem derült ki számomra sajnos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése