2019. szeptember 26., csütörtök

Jonathan Safran Foer: Alles ist erleuchtet

Újabb könyv az idei várólistámról és egyben az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listáról.
A 2002-ben megjelent regény tette egy csapásra híressé az akkor még csak 25 éves szerzőt, aki aztán az amerikai irodalom „csodagyereke” lett. Magyarul a regény Minden vilángol címmel jelent meg, meg is filmesítették Elijah Wood főszereplésével 2005-ben.


A regény egy kicsit fura roadmovie-ra emlékeztet, amiben a főszereplő – aki kvázi maga az író – Ukrajnába megy, h megkeressen egy nőt, aki segített zsidó nagyapjának megmenekülni a nácik elől és ezzel kvázi az ő létezését is lehetővé tette. Mindebben idegenvezetőként és tolmácsként Alex, sofőrként pedig annak nagyapja segít neki. Alex imád mindent, ami amerikai, de az angollal kicsit meggyűlik a baja, ami az olvasó számára abban nyilvánul meg, h ezt - pl. a német – fordításban is megtartották, elferdítettek nála egy csomó szót, számomra nagyon idegesítően. Bár a kutatás nem sok konkrét eredménnyel jár, de a szerző fantáziája meglódul és megírja e művet, amelyben bepillanthatunk egy tizennyolcadik századi zsidó közösség, egy stetl életébe, amit aztán könyörtelenül elpusztítottak.
A regény több síkon játszódik, amit én időnként nehezen tudtam követni és bevallom volt néhány olyan rész, amiket nem is nagyon tudtam hova tenni. Összességében bár érdekesnek találtam, de furcsának is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése