2020. április 26., vasárnap

David Ebershoff: A 19. feleség

Ez a regény számomra egyszerre volt meghökkentő és izgalmas. A szálak két szálon futnak, az 1800-as években a mormon egyház történelmébe pillanthatunk bele a múltbeli szál és egy 19. feleség, Ann Eliza történetének segítségével. A jelenben játszódó szál, inkább krimi, amiben a 20 éves Jordan – akit 6 éve kiközösített az egyháza – apja gyilkosa után nyomoz, h ezzel tisztázza szintén 19. feleség édesanyját.


A két szálat a mormon egyház köti össze - ami nem sokat változott 200 év alatt – és két 19. feleség. És hogy mégis mi ez a 19. feleség, ami a könyv címe is? Bármennyire abszurd, pontosan az, amire az ember elsőre gondol, majd elveti, mint nonszensz dolgot. A mormonoknál megengedett, sőt elvárt a többnejűség, így a férfiaknak 10, 20 vagy még annál is több felesége van és már-már számontarthatatlanul sok gyereke. Alapvetően leginkább ezt a témát járja körbe a könyv, eköré épül fel a múltbeli és a jelenkori történet. Megtudjuk, hogyan vezették be és hogy is néz ez ki a poligámia a gyakorlatban. Persze nagyon gyorsan kiderült, h a magas eszmék és a vallás mögött pontosan az van, amire a legtöbb ember gondol: számtalan esetben ír le a könyv olyan eseteket, amikor a középkorú vagy idős férfiak megláttak és megkívántak egy szép, fiatal – sokszor még csak 14-15 éves – lányt és délutánra már a feleségük volt.
Megdöbbentett a mormonok élete, azok a kegyetlenségek, amiket, főleg a nőknek, de nem kizárólag, el kellett szenvedniük a vallásra hivatkozva. Nehéz megértenem az ilyesmit, elképeszt és felháborít ez a fajta vakbuzgóság és mindaz, amit az évezredek során a különböző vallások leple alatt elkövettek. Időnként nem tetszett a szálak keveredése és nehezen tudtam követni a sok levelet, hivatalos iratot, amik felbukkannak a regényben, de összességében tetszett a könyv, aminek a végén mindkét szálat elvarrja a szerző.
A regény fikció, de szereplői valóban léteztek, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának (informálisan a mormon egyház) tagjai voltak.
Mivel régen várakozott már olvasásra a könyv, felkerült az idei várólistámra, így került végre sorra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése