2020. december 10., csütörtök

Dr. Nyiszli Miklós: Orvos voltam Auschwitzban

A magyar származású, orvosi tanulmányait részben Németországban végző, ezért németül is kitűnően beszélő zsidő orvos 1944-ben került Auschwitzbe, ahol Dr. Mengele boncoló orvosa lett. A lágerben eltöltött 8 hónapjának szörnyű leírása ez a könyv, melyben „olvasányosan” ír az elképzelhetetlen rettenetről.
Részletesen ír a táborba érkezők szelektálásáról, arról, h nem csak a ruhájuket és a cipőjüket hasznosították a halálba küldött embereknek, hanem még a fogaikat és a hajukat is; a tábor kegyetlen rendjéről, a Sonderkommando feladatáról, a kérlelhetetlen náci tisztekről, arról a sok-sok elképesztrő rémtettről, amit látot és amiben részt kellett vennie kórboncnokként.
Hullajelölt itt mindenki, aki a KZ területére lép. Akti a vaksors bal oldalra vet, egy órán belül a gázkamrákban válik hullává. Ezek a szerencsésebbek. A szerencsétlenebb az, akit balvégzete a jobb oldalra visz. Annak is hullajelölt a minősítése, élete három-négy hónap múlva annak is véget ér, ám addig végig kell szenvednie a KZ minden borzalmát.
Nyomorékok és törpék hulláit dugtam klórmeszes fürdőbe, vagy főztem kazánban, hogy jól preparált csontvázaik a Harmadik Birodalom múzeumaiba kerüljenek, ahol arra lettek volna hivatva, hogy az eljövendő nemzedékek előtt igazolják egy nép kipusztításának szükségességét.
Ír a Dr. Mengele által megszállottan végzett kegyetlen iker és kísérletekről, a „végcél” érdekében:
Ez a legveszélyesebb típus a bűnözök között. Veszedelmessége annyival sokszorozódik meg, mint amekkora hatalom van a kezében. Milliókat küld a halálba, mert a német fajteória szerint ezek valamennyien alacsonyrendű teremtmények, károsak az emberiségre. Ugyanez a gonosztevő hosszú órákig ül mellettem, mikroszkópok, lombikok, epruvetták között, vagy áll óraszám a boncasztalnál vérföltös köpenyében, véres kezekkel, és vizsgál, kutat megszállottan. A germán faj szaporítása a cél. A végcél pedig, hogy legyen elegendő német, aki benépesítse a kiirtásra ítélt cseh, magyar, lengyel, holland és a többi népek helyett a Harmadik Birodalom életterének nyilvánított területeket.
Dr. Nyiszli túélte Auschwitzot, 1945 januárjában a tábor felszámolásakor egyike volt annak a 66 000 rabnak, akiket erőltetett menetben Németországba deportáltak. Az ebensee-i táborban érte a felszabadulás.Ezután 1946-ban saját kiadásában Nagyváradon jelentette meg Dr. Mengele boncoló orvosa voltam az auschwitzi krematóriumban című visszaemlékezéseit a haláltábor borzalmairól. A Nürnbergi per 17 tárgyalásán volt jelen tanuként. 1964-ben és 1968-ban Orvos voltam Auschwitzban címmel megjelent könyvének újabb, posztumusz magyar kiadásaiban kiegészítésképpen megjelentek Nürnbergben tett tanúságtételének részletei is. Könyvet, ami a háborús bűnöket leleplezve a lágerirodalom egy fontos darabja lett, számos nyelvre lefordították, többek között angolul, németül, franciául, spanyolul, lengyelül és héberül is kiadták. Megrázó és kegyetlenül őszinte írás arról a rettenetről, ami soha többé nem szabad, hogy megismétlődjön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése