2014. június 15., vasárnap

Nicole Krauss: Die Geschichte der Liebe

Sok munka és egy kis nyaralás után, végre egy újabb bejegyzés, ráadásul egy olyan regényről, amire már alig emlékszem és nem csak azért, mert régen befejeztem már:S.
Nagyon jó kritikákat kapott a könyv, de nekem kicsit magas volt. A cím egy másik könyv címe, ami körül zajlanak az események, ami emberek életét változtatja meg.


Leo, gyerekkora óta szerelmes volt Almába, hozzá írja A szerelem történetét (Die Geschichte der Liebe), ám a lányt Amerikába küldi az apja Lengyelországból a nácik elől, Leo kuporgat, h majd utánamenjen. A lány már terhesen hagyja el Európát, utána próbálja felvenni a kapcsolatot Leoval, de nem sikerül, rossz hírek jönnek, azt hiszi meghalt, hozzámegy valakihez, akivel felnevelik Isaacot. Leo tele reménnyel érkezik Amerikába, felkeresi a nőt, ekkor kiderül minden, így egyedül kell új életet kezdenie. Kéziratát elkallódottnak hiszi és nem is sejti, h – bár egy más szerző műveként – kiadták a művét, ami sok ember életét meghatározta. Például a 14 éves Alma szüleiét, akik lányukat a könyv hősnőjéről nevezték el. Mikor apja meghal és anyja épp ezt a könyvet fordítja spanyolról elhatározza, h megkeresi a szerzőt.


A könyv olyan emberek sorsát köti össze, akik egyébként soha nem találkoztak volna és közben az élet magányosságáról mesél. Ez persze a szerelemmel függ össze, ill. az elveszett- vagy beteljesületlen szerelemmel. Számomra elég sokáig nehéz volt az igazi összefüggést felfedezni a történetek között és bár a végére összeállt a kép és helyre kerültek a puzzle darabok, ennek ellenére sem tetszett igazán, túl mesterkéltnek, túl körmönfontnak találtam. Jobban szeretem a kicsit "átláthatóbb", lineárisabb történeteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése