2015. január 8., csütörtök

Patricia Rabs: Vollkommen

A könyv fülszövege fogott meg, muszáj volt rögtön elolvasnom. A 17 éves Teresa és Luke, egy fura, utópisztikus társadalomban élnek, egy városban, ahol létezik a központ, ahol csak azok élhetnek, akiknek családjában van véreadó és van a városszéle, ahol a nem véradók kuporognak.


A lány családja véradó család volt, ám ő csalódást okoz, nem jó a vére. Lukas családja szegény, nagy meglepetésre viszont a fiú véradó lesz. Kezdődő románcuk apropóján kíséri el a lány a srácot az első véradásra a laborba, ekkor még nem is sejti, h ezzel nem csak a saját, hanem a családja életét is a feje tetejére állítja. Egyik pillanatról a másikra mindenki a lányt, Tesst akarja, mert ő nem egy normális emberi lény, hanem egy produktum, aminek vére mindenre megoldás lehetne, így nagyon nem mindegy, kinek a kezébe kerül. Erre utal a cím is (Tökéletes), mert az állam vele egy tökéletes terméket teremtett, ami aztán kicsúszott a keze közül. Őrült hajsza veszi kezdetét, amiben Tess nem tudhatja kire és mire számíthat, végül átjut a határon, ahol soha nem látott jólét és modernizáció fogadja és kiderül, h annyi ember vérére leginkább azért van szükség, h az Északon élő emberek öregedését leállítsák, ezzel fura, de fiatal gnómként megőrizve őket. Lukas is vele tart, de segítség helyett, inkább állandó kolonc a lány nyakán, hisz a véradóként kapott gyógyszerek súlyos függéseget alakítottak ki nála. Egy valaki van még, aki végig mellette áll és akire mindig számíthat, Carter, akinek segítségével végül egy nyugodt és biztonságos helyre jutnak a szerelmesek. Na igen, nyugodt és biztonságos, de van ilyen egyáltalán? És ha igen, meddig? Mi van Tess családjával? Milyen élet vár rá, így, h az állam „tulajdona”? Számtalan kérdés marad megválaszolatlanul, amiből arra következtetek, h lesz folytatás és állítólag tényleg, már írja a szerző a 2. részt.
Nagyon tetszett a történet, végig fordulatos volt, fent tudta tartani a kíváncsiságomat és egy – szerintem – eredeti ötletre alapul, egy hátborzongató utópiát épített fel. Kis kritika, h ezt egy kicsit részetlesebben is kidolgozhatta volna, ill. a karaktereket is, helyenként elég haloványak. Van még benne néhány kritizálható pont, de összességében tetszett, így nagyon örülnék egy folytatásnak, elvégre van még bőven magyarázatra váró dolog, ill. sok-sok szál, amire fel lehetne fűzni a folytatást.
Kíváncsian várom azt is, hogy alakul Tess, Lukas és Carter szerelmi háromszöge, ebben a kategóriában (egy könyv, amiben szerelmi háromszög van), bekerült a regény a 2015-ös nagy olvasási kihívásomba is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése