2016. március 22., kedd

Grady Hendrix: Horrorstör

Kölcsönbe kaptam a könyvet egy barátnőmtől, szerintem mindkettőnket a cool ikeás kinézete ragadott meg és még az sem tántorított el tőle egyikünket sem, h kicsit „félős” könyv, amikért egyébként nem vagyunk különösebben oda.


A cselekény helyszíne az Orsk bútoráruház clevelandi üzlete, ahol nappal még a lekoppintott svéd óriásnál is olcsóbban kínálják a skandináv hatású bútorokat, éjjel viszont egyre furcsább dolgok történnek. Ezt elégeli meg az egyik lelkes vezető és két kolléganőjét maga mellé véve éjszakai megfigyelést akar tartani az áruházban. A középkorú, kedves Ruth Anne és a fiatal, kirúgástól tartó Amy kelletlenül egyezik bele az éjszakai műszakba, nem is sejtik, h vandálok helyett, egész más várja őket és elszabadul a pokol, vagyis esetünkben a horror(paródia). Szóval nem igazán félős, de azért egy kicsit helyenként nekem az volt, de dominál az önirónia és a jól felépített poénok, alaposan megspékelve ijesztegetéssel, sikoltozással és rohanással. Az első könyves amerikai szerző célkeresztjében talán leginkább a fogyasztói társadalom áll, hisz ennek egy fontos központja válik véres horrorhelyszínné. A görbe tükröt megkapja emellett még a marketing, a nagyállalati kultúra és korunk gondjai is. A véres cselekény közben Amy igazi fejlődésen megy át, az eddig a dolgokat félvállról vevő, mindig mindent abbahagyó lány ezúttal nem hátrál meg, életét is kockáztatja munkatársaiért. Érdekes és nagyon tipikus manapság a könyv lezárása, az, ahogy a cég ill. a nyilvánosság kezeli az áruházban történteket és ahogy az épület és a lány sorsa alakul a véres éjszaka után.


A könyv dizájn teljesen hozza az IKEÁ-tól megszokottat, konkrétan kivülről úgy néz ki, mint a katalógus, amit minden évben a postaládánkban találunk. Ezen kívül a termékek nevei és az illusztrációk is a skandináv stílust képviselik.
Sokszor félrevisz a könyvválasztásnál a borító, itt viszont a tartalom meg tud felelni az elvárásoknak és egy szórakoztató, izgalmas, eredeti ötletekkel teletömött olvasmányt kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése