2016. július 4., hétfő

Shari Shattuck: Tage wie Salz und Zucker

Ellen láthatatlan. Láthatatlan, mert nem akarja, h lássák és ezért mindent el is követ. Nem szól senkihez, nem véteti észre magát, sötét ruhákban jár, nagyon kövér, mert élete egyetlen öröme és értelme az evés. Bődületes adagokat pusztít el, ez az, ami megnyugtatja, erőt ad neki és biztonságot.


Az élete megváltozik, amikor a buszon meglát egy vak lányt, Temerityt. Követi őt és amikor a lányt meg akarják támadni, Ellen megmenti, ezért hálából a lány meghívja vacsorára. Ezután ő és ikerbátjya, Justice lassan, észrevétlenül az élete részévé válnak. Ellen új tapasztalatokat szerez, rájön, h nem az étkezés az élet értelme, h lehet, h az alma finomabb, mint a chips, vagy a keksz, h lehet gyönyörű egy zene stb. Temerity segítségével felfedezi a felebaráti szeretetet, maga körül egy csomó segítségre szoruló ember van, segítenek és ez, ill. a testvérek segítenek neki.
Ellennek eleinte annyira sivár az élete, h állandóan el akartam aludni a könyvön, ahogy kicsit kinyílik számára a világ, úgy lesz élvezhetőbb a könyv is.
A főszereplők emberi kapcsolatai – Ellen, Temerity és Justice tetszettek és az, ahogy segítenek néhány emberen és egymáson, tanulnak egymástól. Kicsit soknak éreztem, h mindenkin segítenek a környezetükben, hisz ezeknek az embereknek igen komoly problémáik vannak és amolyan igazságosztó szerepkörben tetszelgett egy idő után a trió, ami nekem egy kicsit fura volt. A másik, h bár helyenként nagyon igyekszik, sokszor mégis a sztereotípiákat hozza, pl. Ellen súlyával kapcsolatban, van rá utalás, h megváltoznak az étkezési szokásai, persze a végén megtudjuk, h fogy 40-50 kilót..., egy véletlen folytán megplasztikázzák az arcát, nekem ezek nem illettek a sztorihoz.Szerintem összességében ezért nem nagyon tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése