2018. április 6., péntek

Teresa Simon: Die Holunderschwester

Egy újabb hangoskönyv, aminek eredetileg a címére figyeltem fel (Bodzanővérek). Egy nő olvasta az összes szerepet, néhányat kimondottan jól, rögtön rá lehetett jönni, ki beszél éppen, ez nagyon jó volt.


2 síkon futnak az események a jelen és a múlt Münchenében. A restaurátor Katharinához hirtelen eljutnak a dédnagyanyja naplói, ráadásul Angliából és végre ezekből megismeri a hozzá oly hasonló dédnagyanyja Fanni történetét. A múltban az ikernővérek Fanni és Fritzi történetével ismerkedünk meg az 1910-es évek végétől a 30-as évek végéig Münchenben, végigjárjuk az I. világháború végét, a bajor Tanácsköztársaság véres időszakát, amit aztán Hitler rémuralma vált fel. A történet elején a szegény, de szorgalmas lányok, Münchenben akarnak boldogulni. Fanni jótevője egy zsidó család, akiknek lányával Alinával életre szóló barátság köti össze, később Paul Klee csaláldjánál is főzött és hálául a mester egy képét kapta. Később az erőszak a két nővér életét sem kerüli el, majd jönnek a gyerekek, házasság, árulás, hazugság, önfeláldozás és egy egyre szövevényesebb családtörténet bontakozik ki előttünk, amiben senki nem az, akinek hittük. De a sok eddig lappangó titok felfedése végül közelebb hozza egymáshoz a családtagokat, ráadásul a végén a két barátnő, Fanni és Alina családja is egyesül a dédunokáik révén.
Tetszett ez a történet, néhány apróbb banalitástól eltekintve, mert egy izgalmas és kegyetlen történelmi kor lenyomata, amibe annyi minden mást is beleszőtt, pl. a művészetet és a gasztronómiát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése