2019. április 16., kedd

A.J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Ezzel a könyvvel a tarsolyomban egyszer már megtettem 17 ezer km-et, de olvasásra csak most került sor;). A legrégebbi, gyerekkori barátnőm kedvenc könyve, minden évben elolvassa, ezzel nekem is felkeltette az érdeklődésemet és a várólistámra is felkerült.


Andrew Mason frissen végzett orvosként kerül segédorvosnak egy bányászfaluba, de gyorsan kiderül, h az orvos nem tud praktizálni egy szélütés miatt, így minden feladat rá hárul, az orvos fösvény és buta feleségének irányítása alatt. Jól végzi a munkáját, tisztességes, a betegei meg is vannak elégedve, de munkaadója a végletekig kihasználja. Sok tapasztalat és munka után új állást szerez és összeházasodik Christinnel, a tanítónővel és már máshol kezdenek új életet. Mansonék dolga egyre jobban megy, Andrew karrierje felfelé ível, ismeretségi körében egyre több lesz a tehetős orvos és a velük való kapcsolat őt is kezdi megváltoztatni. Már egyre kevésbé szakmai céljai vannak, sokkal inkább anyagi célokat tűz ki magának és már az sem minden esetben számít, milyen úton-módon éri el ezeket.
Andrew nagyon meg volt elégedve önmagával. Halad. Egyik csatát a másik után nyeri. Most már nem gondolt semmi másra, csak a sikerre, és észre sem vette, hogy ez a siker szöges ellentétben áll mindennel, amit eddig hitt és vallott.
Egyre inkább kezd hasonlítani és hasonlóan praktizálni azokhoz az orvosokhoz, akiket eleinte megvetett és bár ez neki nem tűnik fel, Christinnek annál inkább, kapcsolatuk megromlik. Aztán egy eset varázsütésre kijózanítja újra Andrewt és hirtelen lehull a lepel a szeméről, ráébred, h tisztességtelen volt orvosként és férjként is, azonnal megváltozik, de már késő, a sors kiméri rá a kegyetlen büntetést.
Andrew Mason a tökéletes ember, erkölcsös, vág az esze, mindig tudja, mi a teendő, nekem egy kicsit már túl sok is volt az elején, de aztán jött a nem várt fordulat, ami egyrészről unszimpatikussá, másrészről viszont esendővé és emberivé tette az addig tökéletesnek tűnő Mansont. Összetett történet, ami azonban az erkölcsi problémákat eléggé leegyszerűsíti és a szereplők karakterét is fekete-fehéren ábrázolja, de mégis szerintem a téma és a történések miatt minden idők egyik legsikeresebb bestsellere vált a regényből.
A szerző egyébként főhőséhez hasonlóan skót származású és orvos, ezért a regény önéletrajzi elemeket sem nélkülöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése