2013. június 28., péntek

Rubin Eszter: Barhesz

A címet olvasva rögtön sejtettem, h valamilyen zsidósággal kapcsolatos olvasmányról lesz szó. Ez így is lett, mégis másként, mint ahogy vártam. Rubin Eszter Facebook oldalán gasztro-cionista családregénynek titulálják a könyvet, ami azért meglepett, több szempontból is. Egyrészről a cionista jelentése a Wikipédia szerint: zsidó nemzeti mozgalom, amelynek célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása, illetve helyreállítása, másrészt a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban. Azért ennyire nem volt hangsúlyos a téma, de talán még ennél is nagyobb csúsztatás, hogy családregény. A gasztro viszont megállja a helyét: sok recept van benne, leírás szerűen, egy pillanatra nem figyelsz és máris egy receptet olvasol. A cím is egy zsidó péksütemény, kelt fonott kalács, amit szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütnek.


Iszonyatosan csapong a szerző, hol a nagyszüleiről, hol a saját gyerekéről lehet olvasni, nem áll össze összefüggő történetté a dolog, pont ezért nehezen is tudtam követni. Ha az ember fel tudja adni azon elvárását, h egy összefüggő, kerek egész valamit akar olvasni, mindjárt jobb lesz;), meg aztán lassan-lassan azért csak megmaradt bennem is pár név, h ki kicsoda, onnantól kezdve könnyebb volt. A főszereplő Virág kálváriája rajzolódik ki aztán, alkoholista férjjel, a lányukkal és az ötnapos korában orvosi műhiba miatt meghalt kisfiúkkal.
Végülis egy kissé zavaros történetfüzérként tudom értelmezni a köynvet, helyenként nyálcsorgató, máskor egzotikus vagy épp hagyományos zsidó receptekkel, némi gasztro sznobsággal spékelve. Alapvetően nem az a könyv, amiből az ember kimondottan sok mindnet megtudna akár a zsidó kultúráról, akár a vallásról, de valami báj van benne, h pontosan mi, azt nehéz lenne megmondani;).
A könyvért köszönet a Book&Walk-nak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése