2013. október 26., szombat

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Ismét egy ajándékkönyv, csak most kicsit másként;). Eredetileg csak bele akartam lapozni, de mivel érdekesnek találtam és az ajándék átadás csúszott egy hetet, kiolvastam – persze nagyon vigyáztam, meg minden.
A könyv az angol királynő trónra lépésének 60. évfordulójára, a gyémántjubileumra jelent meg. 21 fejezetben, 581 oldalon mutatja be életét, uralkodását.


Kronologikus sorrendben követi végig az uralkodó életét, kisgyermekéveit, Lilibetet, aki nagybátyja trónfosztása után hirtelen lett trónörökös, apja trónra lépését, későbbi férjével Fülöp herceggel való első találkozását, akibe 13 évesen szeret bele, majd házasságukat. Alapvetően szimpatikus képet fest a királynőről, ami számomra visszatetsző volt, h megerősíti azt a már sokszor hallott tényt, h anyaként II. Erzsébet nem brillírozott túlságosan. Hónapokra szüleire hagyta pár hónapos és éves gyermekeit, h hercegnőként Máltán a férjével legyen, aki akkor ott szolgált tengerésztisztként és trónra lépése után is alaposan háttérbe szorultak a gyerekei.
Nem terjengősen, de összefoglalva, követhetően bemutatja a királynő életében fontos szerepet játszó embereket is: a szüleit, a húgát, más rokonait, elődeit, barátait, közeli munkatársait. Helyenként visszatekint a történelemre, párhuzamokat von és közben nem csúszik le egy pillanatra sem a bulvár szintjére, de ezt ígéri már a könyv igényes kiállítása is.
Megismerkedünk II. Erzsébet napirendjével és nem csak az angol, de az egész világpolitikai arcképcsarnok felvonul, hisz nem nagyon van olyan fontos személy, akivel a királynő ne találkozott volna hosszú uralkodása alatt. Persze időnként túl sok a politika, túl sok a név, túl sok x. báró, meg herceg, de hát ezekben a körökben ez van. Rengeteg apró érdekesség (mit olvas, vonzódása a homeopatikus szerekhez, miért visel mindig kesztyűt), meghökkentő tények (a 60 éve alatt 404 500 díjat és kitüntetést adott át személyesen), megmosolyogtató részletek (jelenlegi, 12. miniszterelnökét, David Cameront annak 8 éves korában látta először, legkisebb fia, Edward szereplőtársaként a Békavári uraság iskolai előadásában:)) színesítik a könyvet. Szó esik A királynő c. filmről és A királynő olvas c. könyvről is, amiket nem látott ill. olvasott. A király beszédét – ami apjáról szól - viszont megnézte és összességében tetszett neki.
Az életrajz boncolgatja a királynő kapcsolatát miniszterelnökeivel és Fülöp herceg nehéz helyzetét is, hisz nem lehet könnyű 60 éve egy ilyen nő árnyékában élni.

Meg kellett próbálnom úgy támogatni a királynőt, hogy ne legyek útban. Nehezen találtam olyasmit, aminek haszna lehetett.

Persze nem maradnak ki történelmi eseményekés a királyi család botrányai sem. Diana hercegnő is szerepet kap természetesen, szerintem meglehetősen negatívan festi le, feltűnő viszont, h Erzsébetnek nem sok hibája van, teljesen emberi képet kapunk róla, de a két nő, egymás mellett 1-1 fejezetben, elég fekete-fehéren megrajzoltnak tűnik. Számomra kicsit ellentmondásos volt a néhai walesi hercegnő ábrázolása a könyvben: szinte csak negatívumokat olvashatunk róla, ennek ellenére emlékszünk a halálakor megnyilvánuló szimpátia és szeretethullámra világszerte, amit itt sem tagadnak…


Ami nagyon tetszett, h rengeteg a királynőhöz közel álló személy szólal meg, de nem terjengősen, hanem egy-egy témában idéz tőlük a szerző, általában csak pár szót, amik hitelessé teszik az adatokat történéseket – ez számomra nagyon aprólékos munkára utal, amit 75 oldalnyi hivatkozás is bizonyít a könyvben idézett mondatokra, eseményekre. Mindenképpen egy olyan könyvről van szó, amivel elégedett lehet a királynő, mármint rá nézve szerintem minden hízelgő – hogy mi mennyire igaz, az más kérdés - de koránt sincs szó „fényezésről”.
Nem maradt hiányérzetem elolvasva a vaskos kötetet: megismerjük az anyát, a nagymamát, a feleséget, a barátot, a szenvedélyes lótenyésztőt és lovast, az uralkodót, a Nemzetközösség fejét, aki jelenleg is a lakosság 80%-nak kitartó támogatását élvezi.
Mondják, egy erős uralkodó legyen vagy fiatal és szép, vagy öreg és tiszteletre méltó – a királynőnek hosszú uralkodása során sikerült megvalósítania mindkettőt.
Kis kritika, h a szerző és így a könyv is nagyon amerikai. A legszembetűnőbb abban volt ez, h kizárólag az amerikai elnököket tartotta számon, de azokat alaposan: kivel, mikor, hol, milyen körülmények között találkozott a királynő, mit kapott és mit ajándékozott stb.
Sally Bedell Smithnek 2000-ben már megjelent egy könyve Dianáról, korábban pedig John és Jacqueline Kennedyről ill. Bill és Hillary Clintonról is, tapasztalt életrajz íróról van szó tehát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése