2014. április 21., hétfő

Solomon Northup: Zwölf Jahre ein Sklave

Az Oscar-díj kapcsán hallottam a filmről és arról, h egy regény az alapja, így mindjárt érdekelni kezdett.
Ismét már az első mondat nagyon árulkodó, tulajdonképpen a regény összefoglalása:
Solomon Northup, New York állam polgárának története, akit elfogtak 1841-ben Washingtonban és 1853-ban egy gyapotültetvényről mentettek meg.


A színesbőrű Solomon szabadnak született és akként is él New York államban, feleségével és 3 gyerekével. A felesége keresett szakácsnő, ő jól hegedül, ezenkívül gazdálkodik, aránylag jómódúak. Az 1800-as évek középén járunk, mikor egy nap tőrbe csalják, elkábítják, majd keresztül-kasul hurcolják az országon és eladják rabszolgának, lábbal tiporva jogait. Gyakran gazdát cserél, korbácsolják, verik, embertelenül kezelik, majd 10 évig dolgozik ugyanannál a szadista ültetvényesnél, akiből minden jóság és gazságosság hiányzik. Embertelen körülmények között küzd több száz társával az életben maradásért éveken át. Helyzete kilátástalan: nem tud papírhoz és íróeszközhöz jutni, engedély nélkül sehova sem mehet, senkivel sem beszélhet, így saját maga kísérletezik tinta előállításával és figyel, vár, míg a megfelelő ember felbukkan az életében, aki segítségére lehet. Ez az ember végül egy kanadai ács lesz, aki újra megérdemelt szabadságához segíti a sokat szenvedett Solomont.
Történetét még kiszabadulásának évében írta meg, minek köszönhetően nagy ismertségre tett szert. Később szónokolt az abolicionizmus (a rabszolgaság eltörléséért küzdő mozgalom) rendezvényein a rabszolgaság ellen. Northups története nem csak az elsők közé tartozott a témában, hanem az egyik legmeghatározóbb, informatívabb és eredetibb is volt. A téma természetesen érdekes és megrázó, de a stílusával nem tudtam megbarátkozni sajnos, nekem nagyon szájbarágós és monoton volt. Egy regényt vártam, ez az inkább „tudósító” elbeszélőforma engem eléggé fárasztott. A nyelvi ill. stílusbeli gyengeségek mellett még a túl sok túl részletes leírást találtam időnként zavarónak.
2013-ben készült film a könyből és 2014-ben a legjobb film lett és 2 további Oscart nyert még, valamint 6 jelölést zsebelt be. Magyarul egyelőre nem jelent meg, gondolom az Oscar eső után ez csak idő kérdése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése