2014. április 5., szombat

Helen Fielding: Bridget Jones - Verrückt nach ihm

Ritkán fordul elő velem, h tudnám egy könyv magyar ill. német megjelenésének a dátumát, általában annyira el vagyok foglalva az olvasnivaló heggyel;), de ennél a könyvnél nagyon képben voltam, mert többször is olvastam az első két részt és nem lehetett kérdés, h érdekel, hogyan folytatódik a történet, hát kissé meglepett.


Bridget immáron 51 éves, két gyermekes anya, ráadásul özvegy, de nem kevésbé bohókás, szeleburdi és szeretnivaló, mint anno harmincas szingliként. Mark Darcy - élete szerelme - hirtelen hal meg és Bridget magára marad a gyerekekkel. Hű barátai Tom és Jude továbbra is ott vannak vele és persze Daniel Clever sem marad ki a történetből.
Mark már 4-5 éve halott és bár anyagilag bebiztosította a családját, mégis hatalmas űrt hagyott maga mögött. Igazából a történetben elég gyorsan oda jutunk, h az ember elfelejti az eltelt kb. 15 évet, mert főhősnőnk ismét a súlyával, a kalóriákkal, az alkoholegységekkel, na meg a pasivadászattal van elfoglalva, ami újdonság és legtöbbször elég megmosolyogtató, immáron a twitteren is nyomul;).
Az események hasonlóan alakulnak, mint az előző könyvekben: ott is ment az állandó nyavalygás, de azért két jó pasi állt sorba érte, itt is ez lesz, a nála 20 évvel fiatalabb Roxsterrel nagyon is jól megértik egymást – az ágyban mindenképpen - és egy idő után nem lehet nem észrevenni, h az állandóan felbukkanó Mr. Wallakernek is szerepe lesz a szerelmi bonyodalmakban. Őt először csak a felületes Bridget szemével látjuk, ill. nem is látjuk, de mikor igazán feltűnik neki, kiderül, h álompasiról van szó, ráadásul – ez csak szerintem - kicsit olyan Markos.
Persze a gyereknevelés és a pasivadászat mellett más egyéb, komoly dolgok is foglalkoztatják Bridgetet, forgatókönyvének írása és az azt megfilmesíteni akaró céggel való huzavona is színesíti a történetet, amolyan Jonesysan persze;). Hisz eredetileg tragédiának szánta, de lassan komédiává változik, ami el is gondolkoztatja, h még a tragédia is nevetségessé válik általa.
Bridget egyrészről ugyanolyan, ugyanakkor időnként igazán megejtő az özvegy, aki még mindig szereti a férjét és szeretné visszakapni a maga és a gyerekei számára.


Az írónő anno igazi kultfigurát és műfajt teremtett, azóta is virágzik a harmincas nők életét bemutató iparág, most viszont újra valami forradalmit hozott, bemerte vállalni, h Bridget számára is múltak az évek. Kíváncsi vagyok, h ezzel is képes lesz-e követőkre találni, jön-e egy ilyen hullám, ami immáron idősebb nőkkel foglalkozik. Ami viszont szintén hozzá tartozik a dologhoz, h bár a főszereplő papíron már 50 fölött van, de a karakter nem nagyon fejlődött tovább, így a forradalmi lépés csak félig-meddig sikerült. Ezen felül anyaként és felelősségteljes felnőtt nőként is van néhány eléggé megkérdőjelezhető döntése, tette. Másrészről elég kockázatos volt a mindneki kedvence Markot kiírni a történetből, biztosan sokaknak jelentett ez nagy csalódást, de nem gondoltam volna, h az egyik legcsalódottabb Colin Firth volt;). A TIME magazin szerint, az írónő telefonon közölte vele a hírt, megkérdezte, h van-e vele valaki és ül-e, olyan volt, mintha tényleg meghalt volna valaki, fel kellett dolgoznia a színésznek, Fielding meg majdnem részvétet nyilvánított;). Ennek ellenére a szereplése nincs kizárva az esletleges harmadik filmben, hisz jelenléte a könyvben is érezhető. Bármi lehetséges tehát, főleg, h a forgatókönyv Hugh Grant szerint még nincs kész és senki nem írt még alá a filmre, de már dolgoznak a skripten, ő is látta. Kíváncsian várom.
Gondolom nem fognak ekkora ziccereket kihagyni (megfilmesítés, Colin Firth szereplése). Szerintem a filmek nagyon jót tettek a könyveknek, nem is tudnám másként elképzelni Bridgetet, mint Renée Zellwegerként, Mark Colin Firth, Daniel pedig Hugh Grant volt most is olvasás közben.
Magyarul Bolondulásig - Bridget Jones naplója 3. címmel kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése