2014. szeptember 17., szerda

Juliet Nicolson: Als Mrs Simpson den König stahl

A regény középpontjában a fiatal May Thomas áll, aki bátyjával Barbadosról érkezett Angilába és ott Sir Philip Blunt sofőrnője lesz, aki az új király egyik jogi tanácsadója. Sir Philip unokahúga, az idősödő Evangeline épp látogatóba érkezik és kapcsolatba kerül egykori iskolatársával, Wallis Simpsonnal, aki elcsavarta a vadonatúj király fejét.


Elsősorban a fiatal May sorsát követjük nyomon és kezdődő szerelmét Juliannal, de a történet bepillantást enged a király szerelmi életébe és az akkori politikai helyzetbe is. A 30-as évek Angliájába, a fastiszták térnyerésébe és egy-egy epizód erejéig olyan hírességek is felbukkannak a regényben, mint Virginia Woolf, Chruchill, a még kislány II. Erzsébet, Hitler és angol követője, Sir Oswald Mosley. Érdekesen írja le a különböző szereplők által a brit mindennapokat, ahol bizonyos körökben még minden nagyon szertartásos, mindent az illem diktál.
A három főszereplőnő (May, Evangeline és Mrs. Simpson) közül csak egyikük sorsa végződik igazi happy enddel. A címadó love story - a király és a férjes asszony között – következtében VIII. Edvárd végül lemond a trónról, mert annak a nőnek a segítsége és támogatása nélkül, akit szeret, lehetetlen lett volna számára ezt a nehéz terhet és ezt a felelősséget visleni és a kötelességét királyként teljesíteni. Sokak szerint kettőjük szerelme az egyik legszebb kékvérű történet, az olvasottak alapján én ezt nem mondanám, inkább furának éreztem…
Bár a történészek számára a könyv bizonyára hagyna maga után kívánni valót, laikusként számomra izgalmas volt, ügyesen kapcsolta össze a fikciót a valós történésekkel, amiből egy szerelmes regény kerekedett történelmi szálakkal tarkítva.
A cím (Ahogy Mrs. Simpson ellopta a királyt) egyrészről nagyon találó és gondolom angolszász nyelvterületen erre sokan fel is kapják a fejüket, de másrészről azért annyira nem passzol a regényhez, mert pont arra nem kapunk választ, hogyan rabolta el a királyt Mrs. Simpson, már meglévő kapcsolatukba csöppenünk bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése