2013. február 7., csütörtök

Pergel Zsolt: Apácabordély

A minőségellenőrként dolgozó első könyves szerző, Pergel Zsolt 2011 szeptemberében beszélgetett egy idős férfivel, aki az 50-es években látta, mik történtek a Bácsalmási zárdában. Ez jelentette a kiindulási pontot a könyvhöz.
Az 50-es évek elején, egy kisvárosi tanácselnök lányát, Borit rajta kapja az ÁVÓ egy arisztokrata fiúval, és bár a dolog egyelőre befejeződött a csókoknál a lányt egy évre a közeli zárdába viszik. Vele együtt nyerünk bepillantást az apácák és kispapok korántsem önmegtartóztató életébe. Persze, ahogy általában mindig mindenre, erre is van magyarázata az illetékeseknek.

Azt is tudnod kell, nem mindenki a hit miatt van itt. Akadnak, akik álarcot viselnek, mert az élet erre kényszerítette őket. Én sem önszántamból vagyok ebben a jelmezben…

…gondold el, mit éreznél, ha örökre, életed végéig itt kellene raboskodnod, bármiféle mélyebb vallásos elhivatottság nélkül.


Ma már talán ezt nehezebb megérteni, mint akkor, amikor valóban hajtóvadászat folyt emberek ellen, mikor az ÁVÓ látogatásai mindennaposak voltak. Persze a zárda falai sem jelentettek biztonságot, hisz az egyház sem volt éppen biztonságban azokban az időkben.

A Vizsgálati Osztály leleményessége nem ismert határt, ha a cél eléréséről volt szót. A cél pedig egy beismerő vallomás volt államellenes tevékenységről.

Több száz testvérünket találták bűnösnek összeesküvés és kormányellenes tevékenység vádjában hosszú, csoportos perekben. Én úgy látom, az uralkodó hatalom nem tűr meg maga mellett egy másik, széles néprétegeket összefogó, és esetleg, ha úgy alakul, megmozgató szervezetet. Jól kigondolták ezt az egész elnyomó folyamatot. A háború után pár évvel elvették földjeinket, iskoláinkat, árvaházainkat, kórházainkat.

Alapvetően a témát érdekesnek találtam, bár szerintem a cím megtévesztő (talán a szenzációhajhász sem lenne túlzás), mert ugyan a zárda falai közötti szexuális élet a történet egy részét képezi, de a könyv nem erről szól, sokkal inkább a 17 éves Borbála kálváriájáról.
Nehezen tudok mit írni az egészről, mert számomra a nyelvezet egyszerűsége, sutasága zavaró volt, a párbeszédek semmitmondóak, bárgyúk, a stílus bulváros, bár erőlködik, de… a párbeszédek olyan butácskák, h egy tininek is becsületére válna, nem hogy egy pasinak:S. Másrészről szerintem kicsit össze lett csapva, jobban ki lehetett volna dolgozni néhány szálat, így elolvastam, de nem sok reakciót, vagy érzelmet váltott ki belőlem, pedig maga az alaptörténet ki kellene váltson valamit az olvasóból, de számomra ezt nem tette lehetővé a megvalósítás.
A szerző első könyve sikerén felbuzdulva állítólag két újabb regény kéziratán dolgozik és szívesen lenne főállású író, hát nem tudom…
Persze a siker valahol érthető, egyrészről van egy figyelemfelkeltő cím, ráadásul a könyv gyorsan olvasható és emészthető, vannak benne erotikusnak szánt leírások, szóval kétségtelenül széles réteget céloz meg és ezek szerint széles réteget el is ért. Az én "elvárásaim" egy könyvvel szemben ennél kicsit nagyobbak.

4 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm az én "drága" ex-anyósomat. Jó újra összefutni önnel. :-)

    Pergel Zsolt

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsolt,

    ki kell ábrándítsam. 30 évesen még senkinek sem vagyok - pláne voltam - az anyósa:). De megtisztelő a hozzászólása, olyan szerző, akitől olvastam még nem írt megjegyzést eddig a blogra;).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!

      A név, a lakóhely és a munka/foglalkozás is egyezik, ez pedig "megtévesztő". :-)

      Egyébként sok mindenben egyet értek a kritikával, nem egy Jókai a mű a könyvem, de nem is ez volt a cél, hanem ugye a mai piac, trend, vagy esetleg "köz ízlés" kiszolgálása. Egyszerű, könnyen emészthető, ha idézhetek egy kritikusomtól / :-) /. A cím egyébként nem az én kreálmányom. Természetesen végeztettem teszt-olvasásokat, minden korosztályban és a lényeg egyezett mindenkinél:érdekesnek, szórakoztatónak találták a könyvet. Nekem pedig, mint első könyvesnek ennyi éppen elég is volt. Újabb három kézirattal a hátam mögött természetesen már sokkal jobban látom a könyv hibáit és már máshogyan írnám meg. Mind tartalmilag, mind pedig "minőségileg".Mivel saját kiadásról van szó, kénytelen az ember a pénzre is, az eladásokra is figyelni, ezért lett olyan, amilyen. :-) Majd ha a piac változik és maga a könyvkiadás is, hiszen ez inkább a pénzről szól, mintssem az igazi kultúráról, akkor majd színvonalasabban is meg fogok jelenni. De amíg a könyvterjesztők és a kiadók is jól járnak, csak maga az író bukik akár milliókat is, addig nem nagyon fognak tért nyerni az új "Jókai-k, vagy Mikszáth-ok". További jó "kritizálást". :-)

      Törlés
  3. Érdekes volt egy picit a "másik oldalról" olvasni, de ezzel együtt nem gondolom, h egy olvasónak ez alapján kellene megítélnie egy könyvet.
    Persze igazodni kell a piaci igényekhez, akkor is, ha az ember tudja, ez nem feltétlenül "jó irányba" viszi a könyvet, de ezzel együtt is tartom a szubjektív véleményemet, ami azért nem is áll olyan messze az Önétől, ahogy látom:).
    További sok sikert és termékeny írói éveket:)!

    VálaszTörlés