2014. július 9., szerda

Alex Miller: Lovesong

Az egyik barátnőm ajánlotta a könyvet, pont miután kiveséztük, h aránylag nagy arányban nem nagyon tetszettek neki az általam ajánlott olvasmányok:). Immáron ez is azok közé tartozik, amiben nem egyezik teljesen a véleményünk.


A cím és a szerző neve, bennem egész más asszosziációt váltott ki, ami nyilván hülyeség, főleg a szerző nevéről bármire is asszociálni;), szóval mást kaptam, mint amit tudatlanul vártam.
Melbourneben vagyunk, ahol egy idős író épp hazatért néhány hónapos velencei pihenése után. Időközben a közelükben egy kis családi pékség nyitott ki, a gyönyörű Sabiha vonza be az üzletbe, ahol megismeri a férjét Johnt és a kislányukat, Houriát. A férfivel többször összefut az író, kiderül, h tanár és mivel az öreg megsejti, h valami érdekes van a múltjukban, szóra bírja, John pedig mesélni kezd.
Az ausztrál férfi és tunéziai felesége Párizsban találkozott és szeretett egymásba, ahol egy kis vendéglőt vezettek aztán éveken át. A nő mindennél jobban vágyik egy gyerekre, de csak egyre és az csak egy lány lehet, egészen különös érzései vannak a születendő lányával kapcsolatban. A férfi viszont vissza akar menni Ausztráliába, h a gyerekeik ausztrálként nőjjenek fel, ahogy ő is, a felesége viszont hallani sem akar erről, ráadásul a várva-várt gyerek sem jön. A házaspár egyre inkább elhidegül egymástól, úgy tűnik, bár szeretik egymást, de mások a célok, a vágyak. Sabiha a paradicsomárus 11 gyermekes olasz Brunoban látja a megmentőt, gyermeket akar, bármi áron, kihasználja a férfit, akinek ezzel „el is veszi” az életét és akitől végül a lányát kapja.
Végre véget ér gyermeke parttalan sodródása a sötétségben; a kisbaba elindulhat az édesanyja felé. Sabiha szenvedélyesen szeretett volna egy kislány édesanyja lenni: világra akarta hozni, támogatni, bátorítani akarta, és az életét adni érte, ha kell.
Nagyon nehéz és érdekes erkölcsi kérdést boncolgat itt az író: a férjét, vagy a meg nem született gyermekét árulja el, hagyja cserben Sabiha, kit, mit válasszon? Szentesíti-e a cél az eszközt? Hogy reagál a férj, mikor kiderül minden?
Én nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, a döntéseikkel, persze nem is voltam ilyen helyzetben, de azt hiszem, Sabiha döntése nem mindennapi, ahogy a férje, John reakciója sem. Bár a törénet érdekes, de a szereplők nem váltak számomra hús-vér emberekké, ráadásul a regény elég vontatott lett a vége felé.
A cím szerintem kicsit félrevezető, nem azt a fajta szerelmes regényt kapjuk, amit az esetleg sejtet.
A szerző, Alex Miller számos díjjal kitüntetett ausztrál író, akinek eddig tíz regénye jelent meg. A Lovesong 2011-ben Ausztráliában az év könyve lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése