2018. március 4., vasárnap

Jill Smolinski: Die Wunschliste

Ezt már régen el akartam olvasni, végül hangoskönyvként került rá sor.
A cím (A kívánságlista) arra a listára utal, amin 20 dolog van, amit 25 éves kora előtt át akar élni a főszereplőnő, June de ő már 34 éves… A lista ugyanis nem az övé, hanem a 24 éves Marissáé volt, akit egy véletlen folytán ismert meg és aki az autójában ült, mikor balesetük volt és a fiatal nő - aki éppen leadott 50 kilót és épp élvezni kezdte az új életét tele tervekkel, vágyakkal és lehetőségekkel - meghalt. Ezek után persze June is depresszióba esik, magát okolja, nem találja az élete értelmét. Hirtelen felindulásból határozza el, fél évvel a történtek után, h ő fogja megvalósítani Marissa listáját és bele is fog.


A 20 pontból, csak 2-t pipált ki a lány, a többi megvalósítása June-ra vár. A listán van néhány olyan pont, amik egy kövér lány vágyai (nyilvánosan fagyizni, 5 km-t futni, masszázsra menni, eldobni a fürdőszoba mérleget), van néhány egyszerűen teljesíthető apróság és vannak a fogósabb feladatok, mint például valakinek az életét megváltoztatni. A lista és a „feladatok” megváltozatatják June életét, ki kell jönnie a csigaházából, fel kell vennie a kapcsolatot Marissa családjával, ki kell nyílnia. Kilép a komfortzónájából, új dolgokat próbál ki, új embereket ismer meg és a végére rájön, h mennyi mindent köszönhet ezáltal Marissának.
A happy end, amit a szerző végig sejtet és picit talán előre is vetít, végül elmarad, de olyan értelemben mégis happy enddel zárul a regény, h June élete rendbe jön, újra tele van vágyakkal, tervekkel és újra sok fontos ember van az életében, akiknek ő is fontos.
Olvastam idén már egy hasonló könyvet, bár ott a főszereplő a saját gyerekkori listáját valósítja meg, de a lényeg mindkét esetben ugyanaz: valami újat kipróbálni, valami jót tenni és miközben ezzel vannak elfoglalva újra célja és értelme van az életüknek, új élethelyzetekbe kerülnek és szépen lassan túlteszik magukat a nehézségeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése