2020. március 9., hétfő

Charlotte Lucas: Dein perfektes Jahr

Kb. ezer éve az elolvasandók között volt a könyv, onnan került fel a várólistámra.
Két szálon futnak az események, egy részről megismerjük Hannah-t, aki épp most alapította meg a barátnőjével a saját vállalkozását, egy privát óvodaszerűséget, amit azonnal megrohamoznak a szülők. A nő szereti a pörgést, tettre kész mindig, ezért egyre gyakrabban kerül összetűzésbe az utóbbi időben kicsit lelassult barátjával, a munkáját elvesztő újságíró Simonnal.


Derült égből villámcsapásként éri őket, h Simon halálos beteg, akinek kb. egy éve van hátra, de ő már most feladta az életéért folytatott küzdelmet. Hannah szeretne valahogy segíteni neki, visszaadni az életkedvét, ezért előre „megtervezi” számára a következő, tökéletes évét, innen a cím. A határidő napló, tele kedves figyelmességekkel, apró programokkal, nagy eseményekkel, bölcs mondásokkal, egy véletlen folytán mégsem Simon, hanem Jonathan életét változtatja meg, akihez kerül. A jómódú, elvált férfi eleinte minden követ megmozgat, h megtalálja a napló tulajdonosát, de mivel semmire nem jut, feladja. Az élete egy csapásra megváltozik, ahogy napról napra kezdi olvasni a kalendáriumot, ami a saját élete átgondolására készteti. Közben Hannah kétségbeesetten keresi nem csak Simont, hanem az elveszett naplót is, amitől azt reméli, elvezeti a barátjához is.
A két szál egyre sűrűbben keresztezi egymást, majd végül találkozik, sőt „össze is gabalyodik”. A végén még megpróbálkozik egy – meglehetősen gyengére sikerült - csavarral a szerző, de happy endtől persze semmi sem menti meg hőseinket.
Nekem az volt az érzésem, h elég nehezen indult be a történet, de aztán egyre jobban keveri a kártyákat a szerző és csak beindul a regény. Elég sok hasonló tematikájú könyvet olvastam az utóbbi években, ez sem tudott sok újat hozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése