2014. március 14., péntek

Szabó Illés: Telitalálat

A Hackspacher család az 50-es évek Budapestjén él, apró-cseprő örömeikkel, gondjaikkal. A férj egy gyárban dolgozik, de mindene a foci – játssza, nézi, totózik, ezzel nem kevés bosszúságot okozva a feleségének, akire így egyedül marad a háztartás és a gyereknevelés gondja. Minden egy csapásra megváltozik azonban, mikor 1956 októberének közepén Béla 650 000 Ft-ot nyer a totón, ez felbecsülhetetlen összeg, a férfinak 100 évig kellene dolgoznia érte. Persze nagy az öröm, költekezni kezdenek, ígérnek a családnak is minden szépet. Az átvétel épp október 23. délutánjára esik, meg is történik, de a bankig már nem jutnak el a felbolydult fővárosban. Ráadásul, mivel a forradalom hatására a pénz elértéktelenedik, nem tudnak rajta semmit sem venni szinte. A főszereplő Béla teljesen megváltozik az események hatására, majd egy orosz tank pontot tesz a változásokra.


Levélregényről van szó, Irén, Hackspacherné a vidéken élő bátyjának ír, albérlőjük a szabados erkölcsű Rózsika Gyöngyi barátnőjének, a szomszéd pedig az Ávónak, jelentéseket – ez a legmegdöbbentőbb, már nem először, mennyire bagatell dolgokról is jelenteni kellett és még ezek miatt is megüthette az ember a bokáját. 3 különböző szemszögből értesülünk tehát 1956 eseményeiről és nem csak a nemzet drámáját, hanem annak egyéni sorsokra gyakorolt hatását is nyomon követhetjük.
Először egy általános képet fest az 50-es évek közepének Magyarországáról, megismerjük a szereplőket és a helyzetet, majd csak utána indulnak be az események. Érdekes volt a jól ismert történéseket ezúttal más megvilágításban és szövegösszefüggésben látni. Az ország és a regény középpontjában álló család sorsa azonos ívet fut be, mindkettő előtt ott van a nagy lehetőség, a remény a szabadságra, valami szebbre, jobbra, de végül ugyanazon ok miatt mégis meghiúsul mindez.
A történet részben valós tényeken alapul, állítólag tényleg nyert valaki a totón, akinek 1956. október 23-án kellett átvennie a nyereményét. A regényből 2003-ban készült film Gáspár Sándor, Törőcsik Mari és Szalay Marianna főszereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése