2018. január 25., csütörtök

Hansen Hopener – Paul Hoepner: Zwei nach Shanghai

Ahogy már sokszor írtam, nagyon szeretek utazni és mások utazásairól is szívesen olvasok, ennek ellenére valahogy annyira mégsem vonzott a könyv, de aztán gyorsan magával ragadott az ikrek útja.


A berlini ikerpár Hansen és Paul biciklis kalandjai 2009-ben kezdődnek, amikor Milánóba bringáznak, majd 2010-ben Berlinből Budapestre a Szigetre, majd több, mint 3200 km-t tekernek a norvégiai Lofotenig, de mindez csak bemelegítés volt a nagy kaland előtt. 1 éves előkészítés után a 30 éves ikrek felkerekednek, h több, mint 13 ezer kilométert tegyenek meg biciklivel Shanghajig. Lengyelországon, Livánián, Lettországon, Oroszországon, Kazahsztánon és Kirgizisztánon át küzdik el magukat Kínáig, ahol az út java vár rájuk. Számtalan akadály és kétség merül fel: éhség, szomjúság, betegség, baleset, bürokrácia, stressz, veszekedések, fáradtság nehezíti az utat és az időjárás viszontagságaival, a sivatagi hőségtől a mínusz fokokig, mindennel meg kell küzdeniük.
Persze az út még a nezézségeknél is több élményt tartogat, hihetetlen kedves és segítőkész embereket, gyönyörű természeti csodákat, vicces kalandokat.
A 7 hónapos út alatt teljesen lenyűgözi őket Kirgizisztán természeti szépsége, napi több, mint 100 km-t tekernek általában, de van amikor 200 fölé kerülnek, a Himalája kínai részein 5000 m fölé küzdik magukat és bár ikrek, még jobban megismerik egymást és persze magukat is. Rájönnek, mennyire más így beutazni a világot, mint kényelmesen egy repülővel, olyan helyeken járnak és látnak, amiket túristák egyébként sosem.
Jól kitalálták és előkészítették az útjukat, szponzorokat kerestek, lehetett adományokkal is támogatni őket, mert bár általában a sátrukban aludtak, de egy ilyan hosszú út során sok nem várt probléma és költség merül fel. Rendszeresen blogoltak már az út alatt, erre épül ez a könyv is és sok-sok felvételt készítettek, amikből aztán egy film is készült, ami 3 részben került adásba és amit a könyv után meg is néztem. Tetszett az is, jó kiegészítés volt látni is mindazt, amit eddig csak a leírtak alapján elképzeltem.
Ahogy az várható is volt, ez az élmény megváltoztatta az ikerpár életét, 3 évvel a nagy kaland után, egy újabbra vállakoztak, már az erről készült könyvet olvasom, szóval hamarosan arról is írok. Most már az új 2018-as projektjük előkészítésével vannak elfoglalva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése