2013. január 5., szombat

Karl Pilkington: Egy idióta külföldön

Egyszerűen csak a címére figyeltem fel ennek a könyvnek, semmit sem tudtam róla, de kb. 10 oldal után utána kellett olvasnom, h akkor most miről is van szó itt tulajdonképpen. Kiderült, h 2010 szeptemberében indult a Sky1-en egy sorozat Egy idióta külföldön címmel (An Idiot Abroad), melyben Karl Pilkingtont, egy brit rádióproducert, rádiós műsorvezetőt küldött a két haverja, Ricky Gervais és Stephen Merchant, a műsor producerei a világ hét új csodájához. Ez a könyv a tv műsor első évadjának könyves verziója, amolyan kiegészítő kötet, melyben a főszereplő személyes benyomásait írta le.


És hogy miért épp Karl, miért utazás?

Tipikus angol kisember, nem szeret kilépni a komfortzónájából. Ez a kulcs. Tudod, mindene megvan, ami csak kell neki, és boldog. Nem érzi jól magát, ha olyasvalamibe keveredik, amit nem ért. …Minket az izgat, hogy kikényszerítsük ebből az állapotból. Azt szeretnénk, ha látnánk a világ körül utazni, hogy megtapasztaljon más kultúrákat, találkozzon más emberekkel.

És „látjuk”. Megtapasztalt sok mindent, találkozott sok mindenkivel…Egyiptomban 4000 éves, gyertyafénnyel megvilágított kőkoporsóban feküdt az egyik nagy piramisban, körberepülte helikopterrel a Megváltó Krisztus szobrát Rióban, majd egy transzvesztita gondjaira bízták és táncolt a riói karneválon is. Indiában a nyomor, a hiányzó végtagok sokkolták, beiskolázták riksa sofőrnek, elküldték a világ legnagyobb vallási fesztiváljára, ahol 20 millió ember volt, de végül nem tudja, Indiáról a Tádzs Mahal marad-e majd meg benne, vagy az egész hely elképesztő bizarrsága. Mexikóban birkózott, Kínában vérpitét és békát kínáltak neki, evett kutyát, végig járatták vele a Nagy fal egy jelentős szakaszát, útban Petra felé átutaztak Izraelen, oda tevegeltek, majd a barlangvárosban aludt.
Mindezt állandó gyomorpanaszok között, ami a körülmények, a higiénia és a felszolgált ételek után nem túl meglepő. Szerintem Pilkington egyáltalán nem idióta, sokkal inkább Ricky és Stephen, akik mindenféle baromságot kitalálnak neki. Jó nyilván vannak fura dolgai, de inkább szórakoztatónak találtam, tetszett az írása, mert röviden beszámol az adott nevezetességről, de magát a világcsodát, a környezetét, az ott élő embereket sokkal kevésbé tárgyilagosan ismerjük meg, inkább a benyomásai alapján. És végül még megfogalmaz egy nagy igazságot is:

Azt is mondtam neki, hogy nem igazán élvezem ezeket a világcsodákat, mire ő azt mondta, hogy ez a hab a tortán. Velem viszont az a helyzet, hogy nem igazán szeretem a habot a tortán. Gyakran leszedem a habot és ott hagyom. A hab csak azért van, hogy magára vonja a figyelmet, de nem mondanám, hogy az a legjobb. Éppen így érzek a csodákkal kapcsolatban is; ez az ok, emiatt megyek ezekre a helyekre, de sosem azokat élvezem a legjobban. … Arra használják ezeket, hogy olyan helyekre csábítsanak egy csomó embert, ahová különben eszük ágában sem lenne elmenni.

A tv sorozatnak azóta már volt egy 2. évadja is (mindkét évad 8 60 perces részből áll), az új világcsodák után Pilkington saját maga választhatta ki, hova szeretne utazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése