2013. november 3., vasárnap

John Green: Eine wie Alaska

Rég eldöntött dolog volt h el fogom olvasni ezt a könyvet, így bár valamikor persze olvastam, h miről szól, most annyira nem voltam képben és kicsit pipa voltam, mikor kiderült – nyilván mindjárt az elején – h már megint egy ilyen tini témába csöppentem.


Miles elkerül otthonról, h egy bentlakásos suliban tanuljon. Nyiszlett, kicsit loser srác, megismeri Alaskát, aki szerinte a legszebb és legszexisebb lány, a szobatársa Colonel szerint meg a leglököttebb is. A fiú gyorsan beilleszkedik és barátokra talál, de igazán Alaska kelti fel a figyelmét, aki minden lében két kanál, mindenről tud, mindenről van véleménye, zöld szemeivel megigézi a srácot és nem csak őt. Bulik, pia, első szexuális élmények, diákcsínyek, bepillantást nyerünk egy amerikai internátus szigorú mindennapjaiba, na meg abba is, h ezt a szigort milyen egyszerű kijátszani. Majd a lány részegen kocsiba ül, Miles és a Colonel pedig, ahelyett, h lebeszélnék, vagy megpróbálnák megakadályozni, még segítenek is neki, az eset persze tragédiába torkollik.
Ez a történet csúcspontja, a regény 136 nappal ez előtt kezdődik, a tanév elején, minden fejezet elején ott van, kvázi az a címe, h hány nappal előtte – persze az elején nem derül ki, mielőtt is pontosan. A tragédia után még ugyanennyi napon át követjük Miles és a barátai sorsát, egészen a tanév végéig. A fiúkat kínozza a lelkiismeret-furdalás, nem nagyon hiszik, h baleset volt, próbálják rekonstruálni az eseményeket. Miles számára még külön nehézzé teszi a helyzetet, h pont a halála előtt néhány órával a lány végre úgy tűnt érdeklődést mutat iránta, ez lett volna álmai netovábbja. Alaskát piedesztálra emeli, még életében, saját magát senkinek látja a lány mellett, majd kínozza a sors igazságtalansága, h szeretett egy lányt, aki talán viszontszerette volna, de meghalt. A tanév és a történet Miles és az olvasó számára nagy tanulságokkal zárul.
A szerzőnek ez az első könyve, ami rögtön a kult szerzők közé emelte a fiatal olvasók körében, többszörösen kitüntették a regényt. A szerzőt Philip Rothhoz és John Updikehoz hasonlítják, ezen kívül még 2 ifjúsági könyve és 2012-ben egy felnőtteknek szóló jelent meg.
Magyarul Alaska nyomában címmel adták ki, persze ezt csak most láttam, mint általában;).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése