2014. január 24., péntek

Ildikó von Kürthy:Unter dem Herzen: Ansichten einer neugeborenen Mutter

Megejtően őszinte könyv a bestseller szerzőtől, aki 38 évesen, hosszas próbálkozás után pont akkor esett teherbe, mikor már feladta a próbálkozást és helyette arra helyezte a hangsúlyt – nem is eredménytelenül – h a hasa lapos és feszes legyen.


Most először ír magáról a magyar származású írónő, az önbizalom hiányáról, a hétköznapiságáról, őszintén és nagyon szimpatikusan, na és valami elképesztő humorral. A könyvet nem csak anyáknak, vagy kismamáknak, hanem nőknek úgy általában, de talán még pasiknak is ajánlanám.
A naplószerű könyv kb. fele szól a várandósság hónapjairól, a készülődésről a trónörökös fogadására, a második része pedig az első évet mutatja be az új családtaggal. Nem fikciós regényről van szó tehát, hanem a babavárás izgalmairól, vizsgálatokról, félelmekről, újdonságokról, humoros történetekről, megkapó epizódokról. Persze nem maradhatnak ki az anyatigrisek, a „mindent én csinálok a legjobban” anyukák sem és a kétségek, mi a legjobb a gyerekemnek, fel kell-e adnom magam teljesen, h jó anyja legyek? stb. Azt hiszem ebben a kérdésben a németek máshogy vélekednek mint mi, mindkét fél tanulhatna a másiktól, de persze kérdés, akarna-e, valószínűleg nem. Mindenesetre von Kürthy egy modern, dolgozó, de szerető anyuka lett, aki azáltal válik olyan szimpatikussá, h fergetes humorral ábrázol szituációkat és velünk együtt nevet saját ügyefogyottságán.
Leírhatatlan érzésekről, apró csodákról ír, ami a várandós anyukáknak a világ legnagyobb csodája: pl. mikor benned, valaki más csuklik, vagy mikor először pillantod meg a gyerekedet és egy életre megváltozik az időszámítás: van egy előtte és egy utána.
Ami mindenképpen meglepett, h a szerzőnek 2 fia van, a könyvben összemosta a két terhességét, mindkettőből merített, de úgy írta le, mintha ez lenne az első babája, de minden vele történt, minden saját élmény. Mikor az első babáját várta, állandó rovatában írt az eseményekről, a második fiánál sokat jegyzetelt, hisz az ember olyan gyorsan elfelejt mindent. A célja a könyvvel, h amolyan „útitársként” szolgáljon a leendő anyukáknak és figyelmeztetésként a gyermekteleneknek;).
Magyarul sajnos ez a könyve sem jelent meg, jó pár éve abbahagyták a regényei kiadását, nem tudom miért, hisz Németországban továbbra is töretlen népszerűségnek örvend és az egyik legsikeresebb női szerző. Bár az is igaz, h eddig kiadott könyveinek magyarul sikerült olyan bugyuta címeket adni és olyan igénytelen borítóval ellátni őket, h azok alapján én sem vásároltam volna meg a könyveit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése