2013. december 18., szerda

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Idén ezzel a klasszikus karácsonyi történettel kezdtem az ünnepi hangulatba hozó olvasgatást. Már régóta tervben volt a könyv, az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listán is rajta van és most végre én is nekiveselkedtem.


Az öreg Scrooge karácsonyát mutatja be a történet, amikor is az élete pár óra alatt gyökeres fordulatot vesz. A morcos, zsugori, szívtelen öregúr ki nem állhatja a karácsonyt, fel nem foghatja, mit szeretnek benne az emberek. Szent este éjjelén azonban egy szellem látogatja meg, egykori üzlettársa szelleme, akitől megtudja, hamarosan további 3 kísértet fogja felkeresni. Először az elmúlt karácsonyesték szelleme jelentkezik, akivel feleleveníti egykori karácsonyait, gyermek és ifjúkorában, örömét leli ezekben az emlékekben, az egykori kedves, szeretett arcokban, de az emlékek rávilágítanak jellemének alakulására is. Majd az idei karácsony szelleme jelenik meg, ő már sokkal kevésbé szép képet fest az öregnek: bepillantunk unokaöccse és inasa ünnepébe, akik anyagi javak híján is szépen ünnepelnek, de nem rejtik véka alá a szívtelen Scroogeról véleményüket.
Végül a jövőbe pillant a jövő karácsony szellemének segítségével, ahol ismerősei valakinek a haláláról beszélnek kárörvendően, cinikusan, amit nem tud mire vélni az öreg. Majd rájön, ő az a mindenki által utált és megvetett személy, akiről hallott.
Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik.
Végül pontosan ez történik a főszereplő öregúrral, ha számomra nem is minden ízében hihető, hanem sokkal inkább meseszerű- , idealisztikus módon. A történet egyébként is amolyan parabola, ami bár szerintem tele van mára már közhelyes dolgokkal és nem nehéz kitalálni a kimenetelét, mégis a szeretet ünnepének közeledtével fontos értékekre hívja fel a figyelmet. Dickens 1843-ban írta a kisregényt, aminek népszerűsége töretlen, mondanivalója ma is aktuális. Többször is megfilmesítették, sőt bábfilm és rajzfilm formában is feldolgozták, animációs változata 2009-ben került a mozikba. Örülök, h egy újabb nagy klasszikus került fel az olvasott könyveim listájára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése