2013. december 22., vasárnap

Corina Bomann: Eine wundesame Weihnachtsreise

Anna egyetemista, irodalmat hallgat Lipcsében, utálja a karácsonyt, de az olyan nagyon nem derül ki, pontosan miért is. Nincs jó kapcsolatban az anyjával, akinek új férjét nem kedveli és ez kölcsönös. Szereti viszont féltestvérét, a 12 éves Jonathant. Olyannyira nem szereti a karácsonyt, h az utóbbi években nem is ünnepelte, hanem elutazott inkább valami meleg helyre, most viszont az öccse szeretné, ha meglátogatná őket Berlinben.


A vonaton viszont elalszik és Binzben, a Balti-tenger partján köt ki, 200 km-re Berlintől, ráadásul szakad a hó és már öreg este van. 1 viszontagságos nap után érkezik meg a német fővárosba, közben sok ember önzetlenül segít rajta, de sokszor éri balszerencse is, mintha minden összejátszana ellene. Hómunkásokkal utazik, majd egy egyetemista sráccal, de lerobban a kocsi, idős hölgyekhez csatlakozik egy autópálya pihenőben,majd egy kamionossal indul tovább, aztán az őt megállító rendőrökkel, majd végül egy hippi kisbusszal érkezik meg Berlinbe. Közben a Wham Last Chrsitmas c. száma különleges jelentést kap: a lány ki nem állhatja, ráadásul egy idő után be is bizonyosodik, mindig akkor vesznek újra negatív fordulatot az események, mikor a rádióban felcsendül ez a szám. Végül szent estére érkezik meg a családjához, addigra sok mindent átgondolt és átértékelt az anyjával és a nevelőapjával kapcsolatban és így egy igazán szép karácsonyt töltenek együtt, sok év után először.
A főszereplő lány nekem egyáltalán nem volt szimpatikus, ez elég ritka, de ha így van, nem is igazán tud érdekelni a sorsa, olyan semmilyen maradt, nem éreztem, h hús-vér karakter lenne. Ezenkívül az események sorát is meglehetősen erőltetettnek éreztem, egy idő után a kettő kombinációja kimondottan idegesített, így mindenképpen azon voltam, h minél előbb kiolvassam a könyvet.
A cím is fura kissé (Csodálatos karácsonyi utazás), ez nem jutott volna eszembe róla, érdekes emberekkel, sorsokkal találkozik, szép történeteket hall, de az utazás maga ennek ellenére sem csodálatos, az út, amit ő jár be, és rádöbben saját magával, a családjával kapcsolatban bizonyos dolgokra, esetleg már inkább, de azt meg azért túlzásnak érzem így nevezni. Szóval ez nem tetszett, nagyon nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése